Tort cu mousse de ciocolata


Pentru ca recent a fost ziua iubitului meu sot, am zis ca este o ocazie perfecta pentru a incerca o noua reteta de tort.
Ingrediente:
blat:
– 4 oua
– 4 linguri de zahar
– 4 linguri faina
– o jumatate de pache de praf de copt
mousse de ciocolata:
– 2 oua
– 360 ml lapte
– 250 ml smantana pentru frisca
– 4 linguri zahar
– 100 gr ciocolata
– un plic jumate de gelatina
– 2 linguri amidon
glazura de ciocolata:
– o ciocolata cu lapte sau amaruie
– 25 gr de unt/margarina
Mod de preparare:
Blat:
– se bat albusurile spuma cu zaharul pana ce acesta se topeste
– se pun galbenusurile unul cate unul se amesteca bine cu mixerul
– se adauga faina si praful de copt putin cat putin si se amesteca incet cu o lingura de lemn pana se incorporeaza bine
– compozitia rezultata se toarna intr-o forma unsa si tapetata cu faina si se coace in cuptorul preincalzit 15-20 de min la foc potrivit pana trece testul scobitoarea
– cand este gata se lasa la racit si se pregateste moussseul de ciocolata

– cand s-a racit se taie in doua
Mousse de ciocolata:
– intr-o craticioara se amesteca amidonul cu zaharul
– se bat ouale si se adauga peste zahar si se amesteca bine pana cand obtinem o compozitie omogena
– se toarna si laptele, si se aseza craticioara intr-o cratita mai mare, si se fierbe toata compozitia la “bain marie” la foc mic, amestecand in continuu
– se topeste ciocolata tot in bain marie, se inmoaie gelatina in 2-3 linguri de apa rece si se pun ambele in compozita, care in prealabil a fost trasa de pe foc

– se amesteca foarte bine si se lasa compozitia sa se raceasca putin, apoi incorporam si frisca batuta (facuta din cele 240ml smantana)
– se toarna crema obtinuta peste blatul de tort insiropat (eu am facut sirop din apa, zahar si esenta de vanilie) si se pun intr-o forna cu pereti detasabili
– se da la rece 2 ore pana cand se intareste mousseul de ciocolata
– peste acesta se adauga cealalta parte din blat si apoi se face glazura
Glazura:
– se topeste ciocolata si se amesteca cu untul, totul la foc mic
– cand este gata si glazura se adauga peste blatul de tort insiropat si se lasa un pic sa se intareasca si se orneaza dupa gust


Pofta buna!!!