Tort Sah

 

A trecut mult timp de cand nu am mai postat nimic pe blog…dar am o scuza. Bebelusa mea imi ocupa tot timpul, asa ca imi ramane foarte putin timp liber pentru gatit, pentru poze si pentru postat aici…dar o sa creasca ea mare si o s-o ajute pe mami la bucatarie:)
Astazi am gasit putin timp si o sa va scriu reteta la acest tort. Desi l-am facut de vreo 3 ori niciodata nu am reusit sa-l ornez frumos, tot datorita scumpei mele fetite…dar chiar daca nu e aspectos, va garantez ca este foarte bun (asa au afirmat cei care l-au gustat – si au fost cativa!!:P)

Ingrediente:
Blat:
– 4 oua
– 150 g zahar
– 200 g faina
– 100 ml lapte
– 100 g unt
– 50 g cacao
– 1/2 pliculet praf de copt

Crema de iaurt:
– 400 g iaurt
– 250 ml frisca lichida
– 4 linguri zahar pudra
– un pliculet gelatina (10 g)

Crema de ciocolata :
– 180 g ciocolata
– 300 ml frisca lichida
– 1 pliculet gelatina (10 g gelatina)

Aveti doua variante de ornat, dar cu putina imaginatie si cu ceva mai mult timp liber, veti avea un rezultat si mai frumos!!
Decor 1:
– 100 g ciocolata neagra
– 50 ml lapte
– un cubulet de unt

Decor 2:
– 100 ml frisca
– 5-6 linguri zahar pudra (depinde cat de dulce doriti sa fie frisca)
– cirese confiate

Sirop pentru insiropat blaturile – eu am folosit compot de visine

Mod de preparare:
Blat:
– se bat ouale cu zaharul pana ce acesta se topeste
– untul se topeste si se adauga peste oua
– se adauga si laptele si se omogenizeaza bine
– se adauga apoi si faina, cacao si praful de copt si se amesteca foarte bine pana la omogenizare
– se amesteca foarte bine pana la omogenizare
– compozitia rezultata se toarna intr-o tava (24 cm), tapetata cu hartie de copt
– se coace la cuptor la foc mediu aproximativ 30 min (pana trece testul scobitoarea)
– se lasa la racit,se scoate din tava si se taie in doua foi

Crema de ciocolata:
– ciocolata se rupe bucati si se pune la topit, la foc mic, impreuna cu 100 ml frisca lichida (fara a fierbe compozitia – doar sa se incalzeasca)
– se lasa la racit, apoi se mixeaza pana devine o compozitie cremoasa
– gelatina se hidrateaza 5 minute in 3 linguri de apa, apoi se divolva la bain-marie sau la microunde, cateva secunde
– dupa ce a fost dizolvata, gelatina se toarna peste crema amestecand energic
– apoi 200 ml frisca lichida se bate pana devine rigida si se mixeaza cu crema de ciocolata pana se omogenizeaza

– din crema de ciocolata se opresc 3-4 linguri pentru decor (optional), restul se pune intr-un pos cu capat rotund (de preferat ca posul sa fie cat mai mare. Eu am mic si nu a iesit prea grozav „sahul”)

Crema iaurt:
– iaurtul se amesteca cu zaharul pudra
– gelatina se hidrateaza 5 minute in 3 linguri de apa, apoi se divolva la bain-marie sau la microunde,cateva secunde.
– gelatina dizolvata se amesteca cu 2-3 linguri iaurt, apoi se incorporeaza in restul cremei
– frisca batuta se amesteca cu iaurtul, apoi se toarna intr-un pos cu capat rotund
– dupa ce am pregatit cele 3 componente se trece la asamblarea tortului
– pe un platou se aseaza inelul tavii in care am copt blatul
– se aseaza prima foaie de blat insiropata
– se pune crema, de la margine spre centru, crema de ciocolata,crema de iaurt, crema de ciocolata,crema iaurt, si tot asa pana se termina de acoperit blatul.

– se lasa tava la frigider aproximativ 30 minute, apoi se incepe cu crema de iaurt de la margine, se continua cu crema de ciocolata si tot asa

– se mai lasa tava 30 minute la frigider, apoi se aseaza ultima foaie de blat insiropata si se lasa din nou la frigider 2 ore

Decor 1:
– ciocolata rupta bucati se topeste la bain marie impreuna cu untul si laptele
– se lasa putin sa se racoreasca si apoi se toarna peste blat
– daca doriti marginile tortului se pot orna cu frisca

 
Decor 2:
– se imbraca tortul in frisca

 

 

Pofta buna!!!

Sursa

De asemenea, ai putea dori...

8 răspunsuri

  1. stefy spune:

    daca ma lasa fina voastra, va fac!!!:P

  2. Aurora spune:

    Mmmm,cand venim la voi vreau neaparat sa ne faci acest tort! arata foarte bine si vad ca e si foarte laudat! va pupam

  3. stefy spune:

    si mie imi trebuie mult curaj sa fac retete de astea:P

  4. Danutza spune:

    Ti-a iesit super! Eu de obicei fug de prajiturile mai migaloase de frica sa nu le stric, dar am notat reteta, poate imi fac curaj:)

  5. stefy spune:

    cu mare drag pastrez o portie si pentru tine data viitoare cand il mai fac!!

  6. Simona Patras spune:

    Si eu vreau o feliuta Stefania :)!
    Arata foarte bine!

  7. stefy spune:

    cu cel mai mare drag data viitoare cand mai facem!

  8. ali spune:

    Foarte bine arata!

    Vrem si noi o feliuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.