Cascaval de casa

Bunica mea facea cel mai bun cascaval…dar nu am apucat, din pacate, sa invat reteta ei, asa ca acum cand am vrut sa fac si eu cascaval, a trebuit sa caut pe net, sa ma documentez la mama si pana la urma sa fac o reteta care sa semene cat de cat cu a ei ca sa fie pe gustul meu!!! Trebuie sa recunosc ca pozele nu sunt deloc reusite pentru ca aveam mari emotii la gandul ca ar putea sa nu-mi iasa!!:P

Ingrediente:
– 1 kg branza de vaci
– 1 l lapte
– 100 g cas de oaie sarat dupa gust (desi cred ca iese foarte bun si fara cas)
– 1 ou
– 50 gr. unt
– o lingurita rasa de bicarbonat stins cu zeama de lamaie

Mod de preparare:
– se pune laptele la fiert
– cand da in clocot se adauga branza de vaca si se amesteca bine la foc mic 6 minute

 – apoi se pune la scurs in tifon circa 2 ore
 – dupa cele doua ore, branza scursa impreuna cu casul de oaie se pun in robotul de bucatarie pentru a fi amestecate omogen si maruntite ca sa nu ramana cocoloase – bucati mai mari de branza (pentru operatiunea aceasta se poate folosi si masina de tocat carne)
 – intr-o cratita (eu am folosit o cratita cu fund dublu ca asa am gasit in mai multe retete de pe net, dar sincer nu stiu ce s-ar fi intamplat daca foloseam una simpla) se topeste untul
– peste untul topit, se adauga oul si amestecul de branza si se lasa focul la mic, amestecandu-se continuu pana cand branza se topeste, se dezlipeste de pe oala si se intinde ca o guma – la mine operatiunea a durat cam 20 de minute – cica nu trebuie subtiat foarte tare amestecul de branza ca apoi riscati sa nu se mai intareasca
 – cand amestecul de branza a ajuns la consistenta necesara (ca in poza de mai sus), se ia oala de pe foc si se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie
– se amesteca foarte bine 2-3 minute, se toarna intr-o forma (eu am folosit doua castronase mici) si se lasa  la racit 
 – cand s-a racit poate fi servit !!!

Pofta buna!!!

De asemenea, ai putea dori...

9 răspunsuri

  1. stefy spune:

    ma bucur de reusita ta!! te astept sa incerci si alte retete de pe blog!! multumesc pentru vizita!!

  2. marinela spune:

    astazi am incercat reteta,eu am dublat cantitatile,am folosit brinza si cas de tara iar laptele de la supermarchet in loc de unt am pus margarina unireasi oua de tara a iesit galbens iar timpul cit a stat oala pe aragaz si am mestecat in branza a fost mai scurt vreo 7 minute in rest sunt foarte multumita de cea iesit .STEFI iti multumesc pentru reteta!sincer am incercat si alte retete dar nu am reusit ,mereu voi folosi reteta ta.

  3. alinutzika spune:

    ador cascavalul de casa. Si eu fac destul de des. Pupici

  4. stefy spune:

    multumesc antonina pentru vizita la mine pe blog!!:)

  5. Antonina spune:

    E minunata reteta asta! Felicitari pentru rezultat!

  6. stefy spune:

    pai si reteta ta mi-a fost de ajutor ca sa fac acest cascaval delicios.. multumesc de complimente!!!

  7. Este grozav de bun.Am si eu o reteta de cascaval postata.Te pup!
    Este frumoasa hainuta cea noua a ta.

  8. stefy spune:

    si mie mi-a fost frica..dar acum cand l-am facut mi se pare chiar usor de realizat!!

  9. Danutza spune:

    Tu chiar esti harnicutza! Eu nu cred ca m-as incumeta sa fac … de frica sa nu-mi iasa:) te pup!

Lasă un răspuns la DiaMar-bucataria galbena Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.