Cascaval de casa

Bunica mea facea cel mai bun cascaval…dar nu am apucat, din pacate, sa invat reteta ei, asa ca acum cand am vrut sa fac si eu cascaval, a trebuit sa caut pe net, sa ma documentez la mama si pana la urma sa fac o reteta care sa semene cat de cat cu a ei ca sa fie pe gustul meu!!! Trebuie sa recunosc ca pozele nu sunt deloc reusite pentru ca aveam mari emotii la gandul ca ar putea sa nu-mi iasa!!:P

Ingrediente:
– 1 kg branza de vaci
– 1 l lapte
– 100 g cas de oaie sarat dupa gust (desi cred ca iese foarte bun si fara cas)
– 1 ou
– 50 gr. unt
– o lingurita rasa de bicarbonat stins cu zeama de lamaie

Mod de preparare:
– se pune laptele la fiert
– cand da in clocot se adauga branza de vaca si se amesteca bine la foc mic 6 minute

 – apoi se pune la scurs in tifon circa 2 ore
 – dupa cele doua ore, branza scursa impreuna cu casul de oaie se pun in robotul de bucatarie pentru a fi amestecate omogen si maruntite ca sa nu ramana cocoloase – bucati mai mari de branza (pentru operatiunea aceasta se poate folosi si masina de tocat carne)
 – intr-o cratita (eu am folosit o cratita cu fund dublu ca asa am gasit in mai multe retete de pe net, dar sincer nu stiu ce s-ar fi intamplat daca foloseam una simpla) se topeste untul
– peste untul topit, se adauga oul si amestecul de branza si se lasa focul la mic, amestecandu-se continuu pana cand branza se topeste, se dezlipeste de pe oala si se intinde ca o guma – la mine operatiunea a durat cam 20 de minute – cica nu trebuie subtiat foarte tare amestecul de branza ca apoi riscati sa nu se mai intareasca
 – cand amestecul de branza a ajuns la consistenta necesara (ca in poza de mai sus), se ia oala de pe foc si se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie
– se amesteca foarte bine 2-3 minute, se toarna intr-o forma (eu am folosit doua castronase mici) si se lasa  la racit 
 – cand s-a racit poate fi servit !!!

Pofta buna!!!

9 comments

Lasă un răspuns la stefy Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.