Tort aniversar cu ciocolata si lamaie

Pentru ca astazi se implinesc 2 ani, de cand va tot arat ce gatesc, ma prezint in fata voastra cu un tort, care combina perfect ciocolata si lamaia, si va multumesc tuturor pentru vizitele pe care mi le-ati facut aici, pentru aprecieri si pentru critici!!!

Ingrediente:
Blat: ( ingredientele sunt pentru 4 blaturi subtiri. Daca vreti sa iasa blaturi mai groase, puteti mari cantitatile)
– 6 oua
– 6 linguri faina
– 6 linguri zahar
– 3 linguri ulei
– 1/2 plic praf de copt
– optional esenta de vanilie
Mousse de lamaie:
– 250 ml lapte
– 250 ml frisca lichida
– 2 galbenusuri
– 100 g zahar
– 2 linguri amidon
– 100 ml suc de lamaie (eu am folosit storcatorul de fructe ca sa obtin zeama de lamaie)
– 10 g gelatina
Crema de ciocolata:
– 150 g ciocolata cu lapte
– 50 g unt
– 50 ml frisca lichida
Pentru ornat:
– 100 g ciocolata cu lapte
– 50 g unt
– 50 ml frisca lichida

Mod de preparare:
Blat:
– se separa albusurile de galbenusuri
– se mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare si cu jumatate din cantitatea de zahar pana cand se obtine o consistenta ca de bezea

– galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar pana se albesc iar apoi se adauga uleiul si vanilia
– faina se amesteca cu praful de copt si se cerne peste galbenusuri,  amestecand usor pana se incorporeaza 

– peste acestea se adauga spuma de albusuri si se amesteca usor de jos in sus pana la omogenizare
– compozitia rezultata se imparte in 4 parti si se coc patru blaturi in tava tapetata cu hartie de copt, la foc potrivit, timp de 8-10 minute
– blaturile se scot cu grija din tava si se lasa la racit fara a fi suprapuse (nu le-am pozat pe toate ca al patrulea era pus pe altceva:P)

Mousse-ul de lamaie:
– cele doua galbenusuri se mixeaza cu zaharul pana se albesc
– se adauga apoi amidonul si se mixeaza bine-bine pana nu mai sunt cocoloase
– se incalzeste laptele bine si se adauga treptat peste galbenusuri amestecand energic
– amestecul rezultat se pune pe baie de abur pana se ingroasa, amestecand continuu

– cand este gata budinca, se lasa sa se raceasca
– intre timp gelatina se hidrateaza in sucul de lamaie, dupa care se da apoi cateva secunde la microunde, pana se topeste gelatina
– gelatina topita se adauga peste budinca usor racita si se amesteca cu grija, pana se omogenizeaza
– se lasa apoi la frigider pana se raceste
– cand budinca s-a racit, se mixeaza frisca pana se intareste, si se amesteca cu budinca 
Crema de ciocolata:
– ciocolata se rupe bucati si se pune la foc mic, la topit,  impreuna cu frisca si cu untul (atentie: amestecul nu trebuie sa fiarba!!!)
– cand s-a topit ciocolata se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca
– cand e aproape rece si mai groasa se imparte in trei parti
– cu fiecare parte se unge cate un blat, fara ultimul

Asamblare:
– asezam cu grija primul blat uns cu ciocolata, in tava in care am copt blaturile
– peste acesta punem o parte din mousse-ul de lamaie, care in prealabil va fi impartit in 3 parti
– se procedeaza la fel si cu urmatoarele blaturi unse cu ciocolata, dupa care peste ele se va aseza ultimul blat neuns
– se da la frigider 2-3 ore

Pentru ornat:
– se topeste ciocolata, la foc mic, impreuna cu untul si frisca
– se lasa sa se raceasca pana se ingroasa putin
– cat se raceste glazura (deci o lasati sa se raceasca cat de cat, ca eu m-am grabit si fiind mai calduta a fost mai moale si a curs cam mult in platoul de tort!:P), tortul se scoate de la frigider, si se scoate peretele detasabil ai tavii (daca puteti scoateti si partea inferioara a tavii de sub tort – eu nu m-am riscat sa-l scot ca sa nu-l stric:P)

– apoi se acopera blatul de tort de deasupra cu glazura de ciocolata. Se orneaza dupa gust – de data asta nu am vrut sa ornez si lateralele pentru ca mi-a placut ideea de lava de ciocolata

Pofta buna!!!

 

10 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.