Tort aniversar cu ciocolata si lamaie

Pentru ca astazi se implinesc 2 ani, de cand va tot arat ce gatesc, ma prezint in fata voastra cu un tort, care combina perfect ciocolata si lamaia, si va multumesc tuturor pentru vizitele pe care mi le-ati facut aici, pentru aprecieri si pentru critici!!!

Ingrediente:
Blat: ( ingredientele sunt pentru 4 blaturi subtiri. Daca vreti sa iasa blaturi mai groase, puteti mari cantitatile)
– 6 oua
– 6 linguri faina
– 6 linguri zahar
– 3 linguri ulei
– 1/2 plic praf de copt
– optional esenta de vanilie
Mousse de lamaie:
– 250 ml lapte
– 250 ml frisca lichida
– 2 galbenusuri
– 100 g zahar
– 2 linguri amidon
– 100 ml suc de lamaie (eu am folosit storcatorul de fructe ca sa obtin zeama de lamaie)
– 10 g gelatina
Crema de ciocolata:
– 150 g ciocolata cu lapte
– 50 g unt
– 50 ml frisca lichida
Pentru ornat:
– 100 g ciocolata cu lapte
– 50 g unt
– 50 ml frisca lichida

Mod de preparare:
Blat:
– se separa albusurile de galbenusuri
– se mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare si cu jumatate din cantitatea de zahar pana cand se obtine o consistenta ca de bezea

– galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar pana se albesc iar apoi se adauga uleiul si vanilia
– faina se amesteca cu praful de copt si se cerne peste galbenusuri,  amestecand usor pana se incorporeaza 

– peste acestea se adauga spuma de albusuri si se amesteca usor de jos in sus pana la omogenizare
– compozitia rezultata se imparte in 4 parti si se coc patru blaturi in tava tapetata cu hartie de copt, la foc potrivit, timp de 8-10 minute
– blaturile se scot cu grija din tava si se lasa la racit fara a fi suprapuse (nu le-am pozat pe toate ca al patrulea era pus pe altceva:P)

Mousse-ul de lamaie:
– cele doua galbenusuri se mixeaza cu zaharul pana se albesc
– se adauga apoi amidonul si se mixeaza bine-bine pana nu mai sunt cocoloase
– se incalzeste laptele bine si se adauga treptat peste galbenusuri amestecand energic
– amestecul rezultat se pune pe baie de abur pana se ingroasa, amestecand continuu

– cand este gata budinca, se lasa sa se raceasca
– intre timp gelatina se hidrateaza in sucul de lamaie, dupa care se da apoi cateva secunde la microunde, pana se topeste gelatina
– gelatina topita se adauga peste budinca usor racita si se amesteca cu grija, pana se omogenizeaza
– se lasa apoi la frigider pana se raceste
– cand budinca s-a racit, se mixeaza frisca pana se intareste, si se amesteca cu budinca 
Crema de ciocolata:
– ciocolata se rupe bucati si se pune la foc mic, la topit,  impreuna cu frisca si cu untul (atentie: amestecul nu trebuie sa fiarba!!!)
– cand s-a topit ciocolata se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca
– cand e aproape rece si mai groasa se imparte in trei parti
– cu fiecare parte se unge cate un blat, fara ultimul

Asamblare:
– asezam cu grija primul blat uns cu ciocolata, in tava in care am copt blaturile
– peste acesta punem o parte din mousse-ul de lamaie, care in prealabil va fi impartit in 3 parti
– se procedeaza la fel si cu urmatoarele blaturi unse cu ciocolata, dupa care peste ele se va aseza ultimul blat neuns
– se da la frigider 2-3 ore

Pentru ornat:
– se topeste ciocolata, la foc mic, impreuna cu untul si frisca
– se lasa sa se raceasca pana se ingroasa putin
– cat se raceste glazura (deci o lasati sa se raceasca cat de cat, ca eu m-am grabit si fiind mai calduta a fost mai moale si a curs cam mult in platoul de tort!:P), tortul se scoate de la frigider, si se scoate peretele detasabil ai tavii (daca puteti scoateti si partea inferioara a tavii de sub tort – eu nu m-am riscat sa-l scot ca sa nu-l stric:P)

– apoi se acopera blatul de tort de deasupra cu glazura de ciocolata. Se orneaza dupa gust – de data asta nu am vrut sa ornez si lateralele pentru ca mi-a placut ideea de lava de ciocolata

Pofta buna!!!

 

De asemenea, ai putea dori...

10 răspunsuri

  1. Simona Patras spune:

    Superb tortul, imi place mult combinatia!!!
    Pupici!!!

  2. stefy spune:

    la multi ani si blogului tau!! si multumesc pentru premii…

  3. nely spune:

    Hi, hi sunt de-o seama bloguletele noastre. Tot pe 31 ian. a implinit si al meu doi anisori, dar nu am postat nimic datorita lipsei de timp. Poate la anul il serbez si eu. Tare delicios tortul tau! Pentru aniversarea blogului tau, te invit sa ridici premii frumoase de pe blogul meu! Pupici!

  4. Danutza spune:

    la multi ani! La cat mai multe retete! Delicios tortul! Pupici!

  5. Iti doresc multi ani in continuare de bloguit si la cati mai multi prieteni virtuali 🙂

  6. alinutzika spune:

    ce bun trebuie sa fie! La cat mai multe retete, draga mea!

  7. stefy spune:

    multumesc ali!! la cat mai multe retete si la tine pe blog!!!

  8. ali spune:

    La multi ani si la cat mai multe retete delicioase! 🙂

  9. O combinatie ulta delicioasa.Ador lamaia si ciocolata.Te pup!
    La multi ani bloguletului tau.Sa creasca mare si frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.