Paine de casa cu lapte
– 500 gr faina
– 200 ml lapte
– 50 g unt/margarina
– un ou mare
– o lingurita zahar
– o lingurita sare
– 1 plic drojdie uscata (7 g)
– mac, susan optional
Mod de preparare:
– drojdia se amesteca cu 5 linguri de lapte caldut (din cei 200 ml lapte), o lingura de faina si o lingurita zahar rezultand maiaua
– aceasta se lasa 10 minute la dospit
– intr-un vas se pune faina, maiaua dospita, oul, untul/margarina care trebuie sa fie la temperatura camerei, laptele caldut si sarea
– acestea se amesteca bine si se framanata pana se obtine un aluat care nu se lipeste de mana – daca mai este nevoie se mai adauga faina pentru ca, cantitatea de faina depinde si de felul de lapte folosit, de marimea oului, etc
– se pregateste painea – impletita, sau simpla si se pune in tava tapetata cu hartie de copt
– painea se mai lasa la dospit in tava o ora
– inainte de a baga tava in cuptor, paine se unge cu lapte cladut sau cu un ou batut – eu am uns-o cu lapte
– si se presara mac/susan daca doriti
– se da la cuptorul incins pana se rumeneste si trece testul scobitoarea – eu am tinut-o la 180 de grade, 35 de minut
Pofta buna!!!
ma bucur ca ti-a iesit o paine asa cum iti doreai…
Mi-a iesit exact la fel. Eu am incercat multe retete dar asta e foarte buna. Felicitari
am vazut pe blogul tau ca esti fan patiserie/brutarie!!:P
Ce frumos e impletita! Ador painea!♥
cu mare drag milica!!!
Arata tare bine,foarte frumos impletita.O bucatica de coaja rumenita vreau si eu.Pup!
multumesc!!!!
tare frumos ai impletit-o! Pup