Paine de casa cu lapte

Astazi a venit vremea sa va prezint si prima mea paine de casa, de care sunt foarte mandra!:) Am ales sa fac varianta cu lapte sa fiu sigura ca voi obtine o paine pufoasa-pufoasa!!! Nici poze reusite nu am avut timp sa fac, la cat de repede a disparut,…asa ca am ramas cu pozele facute, atunci cand era calda si aburinda!!!:P
Ingrediente:
– 500 gr faina
– 200 ml lapte
– 50 g unt/margarina
– un ou mare
– 2 lingurite zahar
– o lingurita sare
– 1 plic drojdie uscata (7 g)
– mac, susan optional

Mod de preparare:
– drojdia se amesteca cu 5 linguri de lapte caldut (din cei 200 ml lapte), o lingura de faina si o lingurita zahar rezultand maiaua
– aceasta se lasa 10 minute la dospit
– intr-un vas se pune faina, maiaua dospita, oul, untul/margarina care trebuie sa fie la temperatura camerei, laptele caldut si sarea

– acestea se amesteca bine si se framanata pana se obtine un aluat care nu se lipeste de mana – daca mai este nevoie se mai adauga faina pentru ca, cantitatea de faina depinde si de felul de lapte folosit, de marimea oului, etc

 – aluatul se acopera cu un prosop de bucatarie si lasa la dospit circa o ora, la loc cald
– se pregateste painea – impletita, sau simpla si se pune in tava tapetata cu hartie de copt

– painea se mai lasa la dospit in tava o ora 

– inainte de a baga tava in cuptor, paine se unge cu lapte cladut sau cu un ou batut – eu am uns-o cu lapte
– si se presara mac/susan daca doriti
– se da la cuptorul incins pana se rumeneste si trece testul scobitoarea – eu am tinut-o la 180 de grade, 35 de minut

Pofta buna!!!

8 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.