Tort cu ananas si mousse de cafea
Astazi este ziua mea, asa ca nu o pot lasa sa treaca fara sa va servesc cu o feliuta de tort. Combinatia am stabilit-o tinand cont de preferintele mele: cafea pentru ca sunt marea amatoare de cafea si ananas pentru ca este preferatul meu in sezonul de iarna
Ingrediente:
Blat:
– 3 oua
– 4 linguri faina
– 4 linguri zahar
– 2 linguri ulei
– 1/2 plic praf de copt
– optional esenta de vanilie
– 12 piscoturi
Mousse de cafea
– 500 ml frisca
– 100 g zahar pudra
– 100 ml cafea solubila
– un plic intaritor frisca
– un plic gelatina dr oetker
– un compot de ananas
– 2 galbenusuri
– 250 ml lapte
– 3 linguri rase de amidon
– esenta de vanilie cat doriti
– 75 g zahar
Mod de prepare:
Blatul:
– se separa albusurile de galbenusuri
– se mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare si cu jumatate din cantitatea de zahar pana cand se obtine o consistenta ca de bezea
– galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar pana se albesc iar apoi se adauga uleiul si vanilia
– faina se amesteca cu praful de copt si se cerne peste galbenusuri, amestecand usor pana se incorporeaza
– peste acestea se adauga spuma de albusuri si se amesteca usor de jos in sus pana la omogenizare
– compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, si se coace la foc potrivit, timp de 15-20 minute – pana trece testul scobitoare
– blatul se scoate cu grija din tava si se lasa la racit
Mousse de cafea:
– galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga amidonul, esenta de vanilie si laptele caldut
– amestecul se pune intr-un vas pe foc mic, amestecand incontinuu pana cand se ingroasa ca o budinca si se lasa la racit
– frisca se mixeaza bine cu intaritorul de frisca si cu zaharul pudra – sa se tina de paletele mixerului
– gelatina se hidrateaza 3 minute in 75 ml cafea, apoi ceasca cu cafea si gelatina se incalzeste putin la cuptorul cu microunde, cat se se dizolve gelatina sau se poate pune intr-un vas cu apa fierbinte, daca nu doriti sa folositi cuptorul cu microunde
– peste frisca se adauga crema de vanilie racita si se amesteca bine, si apoi se adauga si cafeaua cu gelatina si se mixeaza foarte bine
– la final se adauga bucatile de ananas scurse de zeama (se pun inainte pe un servetel de bucatarie pentru a absorbi zeama de la compot), si se amesteca bine
Asamblare:
– intr-o tava cu pereti detasabili, se aseaza blatul si se insiropeaza cu 25 ml cafea
– peste blat se aseaza jumatate din mousseul de cafea
– peste mousse se aseaza piscoturile insiropate cu compotul de ananas
– peste stratul de piscoturi se aseaza restul de mousse de cafea
– se niveleaza frumos si se lasa la frigider peste noapte
Pofta buna!!
multumesc pentru cuvintele frumoase vero!!! o zi frumoasa sa ai!!!
mersi Stefy cu siguranta o sa ne placa
de cand ai plecat de pe forum stateam si ma tot gandeam unde o sa te gasesc
blogul tau il citesc de cand a luat nastere dar sa stii ca am mai facut cate ceva bun de la tine,dar niciodata nu ti-am scris,ori nu aveam timp sau poate uitam
te pup si iti doresc multa sanatate tie si familiei tale
la multi ani bunicului!! sper sa fie pe gustul vostru tortul acesta!!!
azi l-am facut si eu,stiu ca este pacat ca este sarbatoare,dar ieri nu am avut lapte ca sa fac frisca
Tortul l-am facut pentru bunicul meu pe care il cheama Patru am inlocuit ananasul cu piersici din compot deoarece sunt mai moi pentru el
pe cuvant ca e tare bun vero!!:)
tortul arata foarte bine,il voi incerca si eu ca pare foarte usor de facut
multumim pentru retete
Multi ani fericiti,draga mea!Tortul este super!