Paine de casa in vas yenna

Ce paine poate fi mai gustoasa, mai frageda si mai pufoasa decat painea facuta de noi acasa? In cazul meu, raspunsul este evident. Sunt sigura ca si voi apreciati mai mult gustul painii de casa decat cea din comert, cu atat mai mult cu cat nu e chiar atat de greu sa obtii o paine asa cum o doresti….:)

Ingrediente:
– 25 g drojdie proaspata
– 550 g faina alba (cantitatea depinde f mult de tipul de faina folosit)
– 300 ml apa calduta
– 40 ml ulei
– o lingurita de sare
– ulei pentru uns vasul yenna

Mod de preparare:
– drojdia se dizolva total in apa calduta
– separat, intr-un castron, se cerne faina si amesteca cu sarea si se adauga amestecul de apa cu drojdie
– se framanta bine aluatul, apoi se adauga treptat uleiul, si se framanta pana se incorporeaza uleiul in aluat – aluatul rezultat trebuie sa se deezlipeasca de castron
– aluatul se lasa la dospit la loc cald, si acoperit cu un prosop de bucatarie, timp de 45 de minute
– dupe ce aluatul a crescut, se rastoarna pe masa si se da forma painii
– vasul yena se unge cu putin ulei/margarina, se aseaza painea in vas, se pensuleaza cu apa si se mai lasa 10 – 15 minute la dospit

– capacul vasului yena se pensuleaza cu apa, se aseaza peste vas si se da painea la cuptorul preincalzit la 130 de grade, timp de 20 – 25 minute, apoi se ia capacul de pe vas si se mai lasa painea 20 – 25 minute, la 150 de grade, pana se rumeneste frumos
– se scoate cu grija painea din cuptor si se aseaza din nou capacul peste vas, timp de 5 minute, pentru ca aburii sa faca coaja painii mai moale

– se scoate painea din vas si se lasa sa se raceasca (asta daca aveti rabdare-caci noi am mancat-o aproape toata cat era calda:P)

Pofta buna !




De asemenea, ai putea dori...

9 răspunsuri

  1. Aurora spune:

    foarte bine arata painica,iti recomand sa ciesti acest blog http://blog.codrudepaine.ro/ si sa incerci sa faci macar 1 data 1 reteta si sa vezi diferenta de gust,textura si modul si timpul de pastrare!! va pup.

  2. stefy spune:

    merita si reteta aceasta trecuta pe lista ta!!!!

  3. stefy spune:

    ai dreptate in privinta relatiei: paine-proportii:))

  4. stefy spune:

    multumesc paula!!

  5. Painea de caa e cea mai bun, ai dreptate! Ti-a iesit foarte frumos 😉

  6. Monya spune:

    mi s-a facut o foameee !!! E adevar ca e delicioas apainea de cas, insa are un singur defect : iei proportii de la prea multa !!! 🙂

  7. Adina spune:

    Sunt in perioada de facut paine,adun toate retetele!:)
    O idee buna!

  8. stefy spune:

    sa stii ca iese super pufoasa in vas yenna…

  9. irina andreea spune:

    cat de gustoasa pare…chiar reteta asta nu o stiam cu vasul de yenna..merita incercat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.