Prajitura Eszter Hazi

O prajitura festiva care combina in cel mai placut mod posibil ciocolata, crema de vanilie si doua blaturi diferite: unul simplu si unul cu nuci; deci ce altceva iti mai poti dori de la o prajitura ca sa fie pe gustul tuturor? 🙂 Are ingredientele unei prajituri reusite, din toate punctele de vedere!

 

Ingrediente:
Blat 1:
– 5 oua
– 5 linguri faina
– 5 linguri zahar
Blat 2:
– 5 albusuri
– 230 gr zahar
– 120 gr nuci macinate
– 2 linguri faina
Crema:
– 5 galbenusuri
– 500 ml lapte
– 200 gr unt
– 150 gr zahar
– 5 linguri faina
– 2 plicuri zahar vanilat
– o lingura amidon
Sirop:
– 100 ml apa
– 3 linguri zahar
– 1 lingura esenta vanilie
Glazura de ciocolata:
– 200 g ciocolata cu lapte
– 60 ml frisca lichida

Mod de preparare:
Blat 1:
– se separa albusurile de galbensuri
– albusurile se bat spuma tare cu zaharul ca de bezea, apoi se adauga galbenusurile si se amesteca

– se adauga faina si se amesteca cu o spatula pana ce se incorporeaza in amestec
– compozitia rezultata se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins la 180°C pana trece testul scobitorii

– cand este gata se lasa la racit
Blat 2:
– albusurile se bat spuma cu zaharul si apoi se adauga nucile si se mixeaza

– se adauga si faina si se omogenizeaza
– compozitia rezultata se toarna in aceeasi tava in care s-a copt primul blat si se coace la 180 de grade pana trece testul scobitoarea

– cand este gata se lasa la racit
Crema:
– galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul si zaharul vanilat pana pana isi dulbeaza volumul si devin albicioase
– separat se amesteca faina si amidonul cu 200 ml lapte caldut si amestecul de faina se adauga la crema de galbenusuri si se omogenizeaza bine
– restul de 300 ml de lapte se pun la foc mic cat sa dea un clocot, apoi se toarna in fir subtire peste compozitia pregatita mai devreme, mixand incontinuu
– compozitia se pune la bain-marie si se amesteca incontinuu pana se ingroasa ca o budinca
– se lasa sa se raceasca complet
– separat se mixeaza untul spuma (la temperatura camerei), apoi se adauga cate o lingura din crema de galbenusuri racita, mixand pana se omogenizeaza bine

Sirop:
– apa se fierbe cu zaharul, apoi cand se mai raceste se adauga esenta de vanilie
Glazura de ciocolata:
– ciocolata rupta bucati impreuna cu frisca se pun la foc mic si se lasa pana se topeste ciocolata – fara a fierbe amestecul!!
Asamblarea:
– blatul 1 se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop, apoi se pune crema, blatul 2 care apoi se insiropeaza cu restul de sirop iar peste el se adauga glazura de ciocolata partial racita
– eu am ornat prajitura, asa cum o vedeti mai jos 🙂

– se da la rece pentru cateva ore si apoi se portioneaza

Lili, gazda din aceasta luna a Provocarii secrete, mi-a dat la rasfoit, blogul Ramonei, de unde am ales aceasta prajitura! Sper sa o incercati si voi si sa va placa la fel de mult, pe cat ne-a placut noua!

Pofta buna!!!

De asemenea, ai putea dori...

7 răspunsuri

  1. mona spune:

    Si la mine o bucatica!!!!!Crema care o ador!

  2. stefy spune:

    merita facuta!!!

  3. stefy spune:

    multumesc paula!!!

  4. stefy spune:

    cu mare drag o bucatica trimit si la tine!!!

  5. Roswitha spune:

    Arata super cu siguranta am s-o incerc, iubesc prajiturile astfel facute!

  6. Arata tare frumos prajiturica!

  7. Ciocolata aceea tare-mi face cu ochiul!Se poate sa servesc o bucatica din prajiturica ta?
    Pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.