Tort Latte Macchiato

Astazi eu si sotul meu iubit, implinim niste ani frumosi de casnicie, ani care ne-au demonstrat zi de zi ca suntem facuti unul pentru altul (nu-i asa iubite sot?:P). Si pentru ca nu am vrut sa treaca ziua fara sa ne indulcim cu ceva preparat acasa, am facut acest tort minunat…E un tort cremos ce combina gustul acrisor de iaurt cu gustul de cafea. Si ca sa zic asa, e un tort care poate fi pe gustul oricarui mofturos:)

 

Ingrediente (pentru tava de 25 cm adica circa 15-16 portii)
Blat:
– 125 g unt la temperatura camerei
– 125 g zahar
– 2 oua mari (marimea XL)
– 75 g faina
– 50 g amidon
– 1 pachetel zahar vanilat
– 3 linguri cu lapte
– 1 lingurita praf de copt
Crema de iaurt:
– 750 g iaurt gras
– 200 ml frisca lichida
– 200 g zahar
– 2 pliculete zahar vanilat
– 20 g granule de gelatina
 Crema de ness:
– 450 g iaurt gras
– 100 ml frisca lichida
– 120 g zahar
– 3 linguri ness
– 10 g granule de gelatina
Pentru decor:
– dupa preferinte 🙂
– eu am folosit o nectarina – pe care am stropit-o cu putina zeama de lamaie pentru a nu-si schimba culoarea
– fulgi de migdale din care am facut floricele si ornamente de ciocolata

Mod de preparare:
Blat:
– untul, la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul, pana se obtine o spuma
– se adauga apoi ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare

– faina se amesteca cu amidonul, zaharul vanilat si praful de copt si se adauga impreuna cu laptele in compozitia cu unt: 2 linguri amestec faina,amidon, zahar vanilat, praf de copt, se mixeaza, o lingura lapte, se mixeaza din nou si tot asa, pana cand se incorporeaza toate ingredientele.
– se tapeteaza cu hartie de copt,o tava cu pereti detasabili (ca sa va iasa un blat cu margini uniforme, decopati hartia de copt dupa forma tavii astfel incat hartia va acoperi strict baza tavii), se toarna compozitia, se niveleaza frumos si se da in cuptorul preincalzit la 175 grade timp de cca. 20 de minute (testul cu scobitoarea) – eu am folosit tava de 28 de cm si a iesit un pic mai subtire blatul, dar si tortul a iesit mai subtire, asa ca va recomand tava de 25 de cm 🙂
– se lasa apoi sa se raceasca, se scoate inelul si se ia hartia de copt de pe el
Crema de iaurt:
– se amesteca iaurtul cu zaharul si zaharul vanilat, pana cand acestea se topesc
– frisca se mixeaza bine pana se tine de paletele mixerului
– gelatina se pune la inmuiat in 3-4 linguri cu apa rece, timp de 10 minute dupa care se topeste la microunde sau la bain-marie timp de 8-10 secunde sau pana cand vedeti ca s-a topit
– gelatina topita se amesteca bine cu o lingura din iaurt amestecat cu zahar si apoi se toarna in compozitie
– se amesteca foarte bine si apoi se adauga frisca mixata, amestecand din nou
– blatul se aseaza in forma de copt, cu pereti detasabili in care a fost facut si se inchide inelul
– se toarna 2/3 din crema de iaurt peste blat si se niveleaza cu grija
– se da la frigider pentru aproximativ 45 de minute, timp in care se prepara si crema de ness
– restul de crema de iaurt se pastreaza la temperatura camerei
Crema de ness:
– frisca se mixeaza foarte bine pana se intareste

– iaurtul se amesteca cu zaharul pana se topeste si apoi se adauga nessul si se omogenizeaza

– gelatina se pregateste ca la crema de iaurt, se amesteca cu o lingura de iaurt, apoi se incorporeaza in iaurt si se aduga si frisca mixata si se amesteca bine pana la omogenizare
– dupa cele 30 minute de stat la frigider, se scoate tava de tort si peste crema de iaurt se adauga crema de ness si se da iar la frigider pentru inca 30 de minute
– dupa acest timp se adauga restul de cremea de iaurt se niveleaza frumos si se da la frigider pentru minim 6 ore, sau mai bine peste noapte (eu l-am lasat doar vreo 4 ore pana l-am taiat si nu era intarit)
– se orneaza dupa gust si apoi se feliaza
Pofta buna!!
Multumesc, draga Laura, pentru minunata reteta!

 

De asemenea, ai putea dori...

7 răspunsuri

  1. stefy spune:

    paula, simona multumesc pentru cuvintele frumoase!!

  2. La multi ani frumosi si fericiti impreuna! Tortul cred ca este de vin, o combinatie ce-mi place mult! Pupici

  3. Simona spune:

    Ce tort frumos! Multi ani fericiti impreuna!

  4. stefy spune:

    multumim din suflet!!

  5. Monya spune:

    Pfuoiii….si cat m-am tinut sa va urez "ani multi si fericiti impreuna"…dar am avut atatea pe cap, ca am uitat. Sper insa sa-mi fie iertata intarzierea si sa primesti acum urarile noastre de bine 😀
    Cat despre tort..arata intr-un mare fel si sunt sigura ca e delicios.

  6. stefy spune:

    multumim frumos!!!

  7. Sa fiti fericiti inca muuuuulti ani de aici incolo!
    Pup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.