Prajitura Sah cu crema caramel

 

O prajitura deosebita atat prin gust cat si prin aspect, cu care va puteti impresiona invitatii de sarbatori.  La noi a avut succes deja la niste musafiri (se stiu ei care :P) si se cere pregatita din nou de Craciun:P

Ingrediente:
Blat :
– 6 oua
– 225 g faina
– 100 g zahar
– 30 ml ulei
– 1/4 plic praf de copt
– 4 linguri cacao
– esenta de vanilie dupa gust
Crema de caramel:
– 200 ml lapte
– 200 ml frisca lichida
– 2 linguri amidon
– 150 g zahar
– o lingurita gelatina
Sirop pentru blat:
– 50 ml apa
– 3-4 linguri zahar
– esenta de vanilie

Mod de preparare:
Blat:
– se separa albusurile de galbenusuri, iar albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare
– se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma ca la bezea
– separat, galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta de vanilie si apoi se toarna peste albusul batut
– se omogenizeaza si apoi se adauga faina si praful de copt si se amesteca cu o lingura pana la incorporarea totala a fainii
– compozitia se imparte in doua parti egale, si in una dintre ele se pune cacaoa, prin cernere, si se omogenizeaza
– se tapeteaza cu hartie de copt, tava de copt (neaparat sa aiba dimensiune de 20/30 cm sau mai mica!!!) si se coc pe rand blaturile la 180 de grade, circa 20 minute (faceti testul cu scobitoarea!!)

 Crema de caramel: 
– intr-un vas, se pune zaharul si se caramelizeaza la foc mic, pana are consistenta lichida
– peste el se toarna laptele fierbinte, in doua trepte – turnati jumatate din cantitate, amestecati bine si repede turnati si restul de lapte si amestecati – aveti grija ca se poate umfla daca turnati toata cantitatea de lapte o data!!!
– se amesteca pana se topeste tot zaharul si apoi se adauga amidonul, amestecand incontinuu pana se ingroasa putin- se lasa la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget, se adauga gelatina hidratata in 3 linguri de apa rece si topita la cuptorul cu microunde
– se amesteca bine si se lasa la rece pana se ingroasa putin si se raceste foarte bine
– cand s-a racit, separat se mixeaza frisca foarte bine (pana se tine de paletele mixerului) si se adauga in crema racita, si se omogenizeaza
Sirop:
– se amesteca apa cu zaharul si esenta, pana ce se dizolva total zaharul
Asamblare:
– cele doua blaturi se suprapun si se taie fasii egale si in functie de cate fasii rezulta, stabiliti cat de lat si inalt va fi tortul – eu am folosit 7 fasii la latime si 4 randuri inaltime

– se alterneaza cate o fasie alba cu cate o fasie maro si se lipesc intre ele cu putina crema si se insiropeaza foarte putin

– apoi peste ele se adauga un strat de crema caramel si se uniformizeaza
–  la urmatorul rand, se incepe cu culoarea opusa celei cu care s-a inceput primul rand
– se lipesc fasiile intre ele cu crema, se insiropeaza, se adauga alt strat de crema peste ele si apoi se adauga ultimul rand de fasii, se insiropeaza si se orneaza cu restul de crema (se poate orna cu ciocolata sau cu orice a place voua)

– se lasa doua ore la frigider si se serveste cu pofta!

Pofta buna!!

Cu prajiturica aceasta particip la provocarea „Weekend cu spor”, o feliuta fiind pentru Mos Craciun!!!

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

  1. stefy spune:

    multumesc gabriela!!!

  2. ali spune:

    Chiar ca arata super fain!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.