Tort cu crema de mascarpone si crema de ciocolata

 

 

Pentru ca de mult timp, nu am mai postat o reteta noua pe blog, am zis ca e cazul sa-mi iau revansa fata de voi si sa vin cu o reteta buna. Asa ca am ales acest tort, care a fost foarte apreciat de cei dragi, caci sincer nu l-am pastrat doar pentru noi, pentru ca eram prea incantata de rezultat: adica un tort nu foarte dulce, cu creme fine si gust minunat si cu un blat pufos care nu are nevoie de insiropare (desi sotul din dotare, a zis ca totusi ar fi mers si un pic insiropat ca sa fie mai pentru sufletul lui :)) )

Ingrediente (pentru o tava de 25 cm):
Blat:
– 5 oua
– 350 g zahar
– 280 g faina
– 1/2 plic praf de copt
– 200 ml apa
– 125 g unt
– 50 g cacao
Crema de mascarpone:
– 250 g mascarpone
– 350 ml frisca
– 2 galbenusuri
– 7 linguri zahar pudra
– 3 linguri lapte
– 3 linguri zahar
– un plicul gelatin
– cateva picaturi de esenta de vanilie
Crema de ciocolata
– 250 ml frisca
– 70 g ciocolata alba si 20 g ciocolata cu lapte (de acest fel de ciocolata am avut in casa)
– un plic de gelatina
– 4 linguri zahar pudra
Decor:
200 g ciocolata amaruie
– 50 ml frisca
3 linguri cu lapte
– jeleuri
– aprox. 30 de grame de ciocolata cu lapte

Mod de preparare
Blat:
– apa se pune intr-o craticioara pe foc mic
– cand apa clocoteste, se adauga cacaoa, zaharul si untul taiat cubulete
– se omogenizeaza compozitia, cu un tel, se inchide focul si se lasa sa se raceasca partial
– apoi se incorporeaza pe rand ouale, amestecand dupa fiecare ou cu acelasi tel
– la final se adauga treptat faina amestecata cu praful de copt, omogenizand cu telul
– se amesteca bine compozitia si apoi se tapeteaza forma de copt cu hartie de copt (eu „botesc” hartia de copt, apoi o tai sub forma de cerc, dar mai mare astfel incat sa acopere si 1/4 din peretii tavii)
– compozitia se toarna in tava de copt, si se da in cuptorul preincalzit la 160 de grade, timp de circa 40 minute – faceti testul cu scobitoarea pentru a va asigura ca este copt
– cand este gata, se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca 10 minute, apoi se scoate din forma si se lasa sa se raceasca total
– cand s-a racit se taie in doua parti – la mine a crescut un pic neuniform asa ca partea de sus am mai taiat-o putin pana am obtinut blat drept


Crema de mascarpone:

– cele doua galbenusuri se amesteca cu laptele si zaharul si se pun pe foc mic, amestecand incontinuu pana se obtine o compozitie cremoasa
– se adauga apoi esenta de vanilie si se lasa la racit
– gelatina se pune la hidratat in 3-4 linguri de apa rece
– frisca se mixeaza cu zaharul pudra pana se intareste
– peste frisca mixata, se adauga crema de galbenusuri racita si mascarponele si se mixeaza din nou
– gelatina se topeste la cuptorul cu microunde si apoi se amesteca cu 3-4 linguri din compozitia de frisca si apoi se adauga peste restul de crema
– se mixeaza pana se omogenizeaza si crema de mascarpone este gata 🙂
Crema de ciocolata:
– ciocolata rupta bucati se pune la topit, pe foc mic, impreuna cu frisca lichida si se lasa la racit (eu am bagat vasul cu ciocolata la frigider pentru a se raci mai repede)
– separat se mixeaza restul de frisca cu zaharul pudra si se adauga si ciocolata topita si se omogenizeaza
– gelatina se pune la hidratat in 3-4 linguri cu apa, pentru circa 3 minute, apoi se topeste la microunde
– gelatin topita, se amesteca cu 4 linguri din crema de frisca si ciocolata, si apoi se adauga peste restul crema
– se mixeaza pana la omogenizare
Decor:
– 100 g ciocolata rupta bucati se pune la topit cu laptele
– se lasa sa se raceasca partial si apoi cu ajutorul posului, pe o bucata de hartie de copt se deseneaza formele de ciocolata
– se lasa la frigider pentru 2 ore

– restul de ciocolata (100 g) se topeste cu frisca lichida, in momentul in care ornam tortul, adica dupa vreo 2 ore

Asamblare:
– tortul se asambleaza in tava in care s-a copt blatul
– peretii tavii se tapeteaza cu folie alimentara
– se aseaza primul blat de tort
– peste acesta se pune crema de mascarpone, se niveleaza frumos si apoi se aseaza cu grija al doilea blat
– peste acesta se aseaza crema de ciocolata, se niveleaza frumos si se da la frigider pentru circa 2 ore inainte de a-l decora
– acum e momentul in care se topeste ciocolata cu frisca
– se decupeaza o bucata de hartie de copt lunga cat marginile tortului si inalta cat acesta
– pe aceasta hartie de copt se repartizeaza cat mai uniform ciocolata topita si se lasa la racit 5 minute
– se scot cu grija peretii tortului (impreuna cu folia alimentara),si cu grija se transfera pe un platou
– hartia de copt unsa cu ciocolata se ridica cu grija si se infasoara in jurul tortului
– deasupra se decoreaza cu formele de ciocolata, jeleuri si aschii de ciocolata
– se mai da tortul la frigider pentru 2 ore si apoi se desface cu grija hartia de coptDesi pare o reteta lunga, va asigur ca nu e greu de pregatit, doar ca asteptarea e mai lunga, pana il puteti servi.
Pofta buna!
Pentru aceasta reteta minunata ii multumesc Mihaelei dar si Paulei care mi-a repartizat acest blog la provocarea secreta de martie!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Simona spune:

    Cat de bine arata!!! Nu refuz o portie!

  2. Lulu Iancu spune:

    Super tort care arata intr-un mare fel!
    Sarbatori fericite draga mea!

Lasă un răspuns la Lulu Iancu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.