Paine de casa (cu otet)

 

Da, ati citit bine, e paine cu otet in compozitie. Nu va imaginati ca e in cantitate foarte mare, ci e foarte putin dar suficient cat sa ii dea fragezimea de care are nevoie. Reteta am preluat -o de la Merisor in cadrul „Provocarii secrete” din aceasta luna, a carei gazda sunt

Ingrediente (pentru o paine):
– aprox. 600 g faina
– 15 g drojdie proapata
– 100 ml lapte
– 250 ml apa
– 1/2 lingurita sare
– 1/2 lingurita zahar
– 1/2 lingurita otet
– 25 ml ulei

Mod de preparare:
– drojdia se freaca cu zaharul, cu o lingura de lemn, pana la diluare
– laptele se incalzeste usor si apoi se adauga peste drojdie
– se omogenizeaza si apoi se adauga si o mana de faina si se omogenizeaza
– maiaua astfel obtinuta se lasa circa 10 minute la crescut pana isi dubleaza volumul

– intr-un vas mai mare se cerne faina si se face in mijloc o adancitura unde se pune uleiul, otetul si apoi se adauga si maiaua
– apa se incalzeste usor si in ea se divolva sarea si se adauga treptat peste ingredientele din vas, amestecand bine (daca aluatul este prea moale se mai adauga treptat faina)
-se framana aluatul pana se desprinde de pe vas si se lasa la crescut, acoperit cu prosop
– cand este crescut se modeleaza paine, pe planseta de lucru si se aseaza in tava de copt tapetata cu hartie de copt
-se mai alsa la crescut in tava circa 30 de minute, se cresteaza cu un cutit sis e da la cuptor la 180 de grade, timp de circa 40 de minute

Pofta buna!

 

 

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.