Paine de casa (cu otet)

 

Da, ati citit bine, e paine cu otet in compozitie. Nu va imaginati ca e in cantitate foarte mare, ci e foarte putin dar suficient cat sa ii dea fragezimea de care are nevoie. Reteta am preluat -o de la Merisor in cadrul „Provocarii secrete” din aceasta luna, a carei gazda sunt

Ingrediente (pentru o paine):
– aprox. 600 g faina
– 15 g drojdie proapata
– 100 ml lapte
– 250 ml apa
– 1/2 lingurita sare
– 1/2 lingurita zahar
– 1/2 lingurita otet
– 25 ml ulei

Mod de preparare:
– drojdia se freaca cu zaharul, cu o lingura de lemn, pana la diluare
– laptele se incalzeste usor si apoi se adauga peste drojdie
– se omogenizeaza si apoi se adauga si o mana de faina si se omogenizeaza
– maiaua astfel obtinuta se lasa circa 10 minute la crescut pana isi dubleaza volumul

– intr-un vas mai mare se cerne faina si se face in mijloc o adancitura unde se pune uleiul, otetul si apoi se adauga si maiaua
– apa se incalzeste usor si in ea se divolva sarea si se adauga treptat peste ingredientele din vas, amestecand bine (daca aluatul este prea moale se mai adauga treptat faina)
-se framana aluatul pana se desprinde de pe vas si se lasa la crescut, acoperit cu prosop
– cand este crescut se modeleaza paine, pe planseta de lucru si se aseaza in tava de copt tapetata cu hartie de copt
-se mai alsa la crescut in tava circa 30 de minute, se cresteaza cu un cutit sis e da la cuptor la 180 de grade, timp de circa 40 de minute

Pofta buna!

 

 

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Danutza spune:

    N-am mai facut de mult paine de casa, ce pofta am … cand ma gandesc la miros de paine calda ! Tare buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.