Paine rustica
Sa stiti ca pe mine caldura nu ma opreste sa stau departe de cuptor si sa coc o paine buna de casa, care nu contine tot felul de prafuri ca cea din comert. Painea facuta astazi, a disparut imediat de pe masa noastra, nici macar nu am avut rabdare sa o lasam sa se raceasca putin, sa o pot felia.
Ingrediente:
– 500 g faina alba
– 380 ml apa calduta
– 12 g drojdie proaspata
– o lingurita sare
Mod de preparare:
– intr-un vas se cerne faina si apoi se adauga sarea
– intr-un castron se pune apa calduta si in ea se dizolva drojdia
– apa cu drojdia se adauga peste faina, si apoi se amesteca cu o lingura de lemn
– aluatul rezultat trebuie sa aiba o consistenta moale si lipicioasa
– aluatul se acopera cu un prosop si se aseaza intr-un loc cald ferit de curenti de aer si se lasa la crescut o ora
– cu 15 minute inainte de terminarea timpului de dospire, vasul de copt – eu am folosit vas yenna cu capac, se introduce in cuptor, pana ce temperatura ajunge la 220 de grade
– dupa o ora de dospire, aluatul se rastorna pe plansta de lucru, tapetata cu faina, si se aduna intr-o forma rotunda
– foarte repede se scoate vasul din cuptorul, si se aseaza frumoasa paine in el
– se acopera cu capacul si se da in cuptorul incins, reducand temperatura la 200 de grade, timp de 50-60 de minute
– cu 15 minute inainte de expirarea timpului, se scoate capacul de pe vas si se lasa painea neacoperita pentru a se rumeni – ea deja e crescuta frumos si are crapaturi
– cand este gata, se inveleste intr-un prosop curat de bucatarie si se pastreaza asa pana consuma in totalitate
Pofta buna!
Se poate face si cu faina integrala?
Nu am incercat pana acum sa fac reteta cu faina integrala, dar fiind o paine de casa fara pretentii la framantare, cred ca se poate face si cu altfel de faina. Daca incerci cu faina integrala, te rog sa imi spui cum ti-a iesit! multumesc anticipat!
Mmmm ce pofta mi-ai facut de paine caldaaaa!! de mult tare nu am mai facut si eu.
O paine grozava este aceasta.
Simona au trecut 4 zile de cand am facut prima paine dupa reteta aceasta, si aseara am facut-o si pe a doua. si urmeaza…
Ma bucur ca ti-a placut! De fapt nici nu avea cum.. mai ales ca nu necesita multa munca.. Abia astept sa se mai duca caldura sa ma apuc iar de painici 🙂 Mai am cateva in asteptare, dar nu mai ajung sa postez..
Woooow, arata senzational!! Asa am o pofta de paine caldaaa, cred ca as manca una intreaga 🙂