Paine rustica

 

Sa stiti ca pe mine caldura nu ma opreste sa stau departe de cuptor si sa coc o paine buna de casa, care nu contine tot felul de prafuri ca cea din comert. Painea facuta astazi, a disparut imediat de pe masa noastra, nici macar nu am avut rabdare sa o lasam sa se raceasca putin, sa o pot felia.

Ingrediente:
– 500 g faina alba
– 380 ml apa calduta
– 12 g drojdie proaspata
– o lingurita sare

Mod de preparare: 
intr-un vas se cerne faina si apoi se adauga sarea
– intr-un castron se pune apa calduta si in ea se dizolva drojdia
– apa cu drojdia se adauga peste faina, si apoi se amesteca cu o lingura de lemn
– aluatul rezultat trebuie sa aiba o consistenta moale si lipicioasa

– aluatul se acopera cu un prosop si se aseaza intr-un loc cald ferit de curenti de aer si se lasa la crescut o ora
– cu 15 minute inainte de terminarea timpului de dospire, vasul de copt – eu am folosit vas yenna cu capac, se introduce in cuptor, pana ce temperatura ajunge la 220 de grade
– dupa o ora de dospire, aluatul se rastorna pe plansta de lucru, tapetata cu faina, si se aduna intr-o forma rotunda
– foarte repede se scoate vasul din cuptorul, si se aseaza frumoasa paine in el

– se acopera cu capacul si se da in cuptorul incins, reducand temperatura la 200 de grade, timp de 50-60 de minute
– cu 15 minute inainte de expirarea timpului, se scoate capacul de pe vas si se lasa painea neacoperita pentru a se rumeni – ea deja e crescuta frumos si are crapaturi

– cand este gata, se inveleste intr-un prosop curat de bucatarie si se pastreaza asa pana consuma in totalitate

 

Pofta buna!

Simona mii de multumiri pentru aceasta reteta grozava de paine! o trimit repede la parada „Provocarea Secreta” din aceasta luna

De asemenea, ai putea dori...

7 răspunsuri

  1. Aldescu Eugenia spune:

    Se poate face si cu faina integrala?

    • stefy spune:

      Nu am incercat pana acum sa fac reteta cu faina integrala, dar fiind o paine de casa fara pretentii la framantare, cred ca se poate face si cu altfel de faina. Daca incerci cu faina integrala, te rog sa imi spui cum ti-a iesit! multumesc anticipat!

  2. Lubita Iancu spune:

    Mmmm ce pofta mi-ai facut de paine caldaaaa!! de mult tare nu am mai facut si eu.

  3. stefy spune:

    Simona au trecut 4 zile de cand am facut prima paine dupa reteta aceasta, si aseara am facut-o si pe a doua. si urmeaza…

  4. Simona spune:

    Ma bucur ca ti-a placut! De fapt nici nu avea cum.. mai ales ca nu necesita multa munca.. Abia astept sa se mai duca caldura sa ma apuc iar de painici 🙂 Mai am cateva in asteptare, dar nu mai ajung sa postez..

  5. Danutza spune:

    Woooow, arata senzational!! Asa am o pofta de paine caldaaa, cred ca as manca una intreaga 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.