Paine rustica

 

Sa stiti ca pe mine caldura nu ma opreste sa stau departe de cuptor si sa coc o paine buna de casa, care nu contine tot felul de prafuri ca cea din comert. Painea facuta astazi, a disparut imediat de pe masa noastra, nici macar nu am avut rabdare sa o lasam sa se raceasca putin, sa o pot felia.

Ingrediente:
– 500 g faina alba
– 380 ml apa calduta
– 12 g drojdie proaspata
– o lingurita sare

Mod de preparare: 
intr-un vas se cerne faina si apoi se adauga sarea
– intr-un castron se pune apa calduta si in ea se dizolva drojdia
– apa cu drojdia se adauga peste faina, si apoi se amesteca cu o lingura de lemn
– aluatul rezultat trebuie sa aiba o consistenta moale si lipicioasa

– aluatul se acopera cu un prosop si se aseaza intr-un loc cald ferit de curenti de aer si se lasa la crescut o ora
– cu 15 minute inainte de terminarea timpului de dospire, vasul de copt – eu am folosit vas yenna cu capac, se introduce in cuptor, pana ce temperatura ajunge la 220 de grade
– dupa o ora de dospire, aluatul se rastorna pe plansta de lucru, tapetata cu faina, si se aduna intr-o forma rotunda
– foarte repede se scoate vasul din cuptorul, si se aseaza frumoasa paine in el

– se acopera cu capacul si se da in cuptorul incins, reducand temperatura la 200 de grade, timp de 50-60 de minute
– cu 15 minute inainte de expirarea timpului, se scoate capacul de pe vas si se lasa painea neacoperita pentru a se rumeni – ea deja e crescuta frumos si are crapaturi

– cand este gata, se inveleste intr-un prosop curat de bucatarie si se pastreaza asa pana consuma in totalitate

 

Pofta buna!

Simona mii de multumiri pentru aceasta reteta grozava de paine! o trimit repede la parada „Provocarea Secreta” din aceasta luna

7 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.