Placinta cu iaurt

 

Nu aveti voi idee de cand poftesc la aceasta placinta, pe care din varii motive am tot amanat sa o pregatesc pana astazi. Asa ca daca si voi ati pus ochii pe ea, si inca nu ati pregatit-o, nu mai asteptati caci e tare buna si merita pregatita.

Ingrediente:
– 900 g iaurt
– 8 oua
– 400g foi de placinta
– 200 g zahar
– 100 g unt topit (se poate inlocui si cu ulei)
– 2 pliculete zahar vanilat
– coaja rasa de la o lamaie
– 50 g stafide
– 2 lingurite esenta de rom
– un praf de sare
– zahar pudra pentru decor – optional

Mod de preparare:
– foile de placinta se scot de la congelator cu circa 2 ore inainte de pregatirea placintei
– stafidele se stropesc cu 2 lingurite se esenta de rom si se pun intr-un bol cu putina apa calduta, circa 10-15 minute
– albusurile se separa de galbenusuri
– galbenusurile se mixeaza cu zaharul vanilat si cu zaharul, pana ce isi dulbeaza volumul
– peste galbenusuri se adauga treptat iaurtul si se mixeaza pana la omogenizare
– se iau 5 linguri din compozitie si se pun deoparte
– in crema de galbenusuri se adauga coaja de lamaie si stafidele, scurse bine de apa si se amesteca cu o spatula
– albusurile se mixeaza spuma cu un praf de sare si se adauga in doua transe in crema de galbenusuri, amestecandu-se cu o spatula pana la omogenizare, si se obtine o crema cu aspect spumos
– foile de placinta se vor asambla in 3 straturi – cate 5 foi pe strat
– se unge tava de copt cu unt sau se poate tapetat cu hartie de copt
– se aseaza fiecare foaie de placinta, din primul strat, in tava si se unge cu unt topit, peste care se toarna jumatate din compozitia de crema de iaurt
– se repeat aceeasi operatiune si cu stratul al doilea de foi (se unge fiecare foaie cu unt), dupa care se pune restul de crema
– se pune si al treilea strat de foi (unse foaie cu foaie cu unt topit) si peste el se toarna cele 5 linguri de crema oprita la inceput
– se da tava, in cuptorul in prealabil incins, la 160 de grade, timp de 45-50 de minute (eu am asezat tava la o treapta mai jos la aragaz pentru a nu se rumeni stratul de deasupra si a ramane restul necopt, iar cu 10 minute inainte de final am coborat tava la nivelul cel mai de jos pentru a se rumeni usor si primul strat asezat in tava)

– cand este gata, se lasa la racit, apoi se portioneaza si se serveste

 Pofta buna!

Ii multumesc Victoriei pentru aceasta reteta delicioasa si trimit reteta la parada din aceasta a provocarii „Weekend cu spor”

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. stefy spune:

    Victoria si eu iti multumesc pentru o asa reteta buna! 🙂

  2. Victoria P. spune:

    Felicitari pentru placinta! Arata minunat si apetisant! Cu multe imbratisari, iti multumesc pentru alegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.