Placinta cu iaurt

 

Nu aveti voi idee de cand poftesc la aceasta placinta, pe care din varii motive am tot amanat sa o pregatesc pana astazi. Asa ca daca si voi ati pus ochii pe ea, si inca nu ati pregatit-o, nu mai asteptati caci e tare buna si merita pregatita.

Ingrediente:
– 900 g iaurt
– 8 oua
– 400g foi de placinta
– 200 g zahar
– 100 g unt topit (se poate inlocui si cu ulei)
– 2 pliculete zahar vanilat
– coaja rasa de la o lamaie
– 50 g stafide
– 2 lingurite esenta de rom
– un praf de sare
– zahar pudra pentru decor – optional

Mod de preparare:
– foile de placinta se scot de la congelator cu circa 2 ore inainte de pregatirea placintei
– stafidele se stropesc cu 2 lingurite se esenta de rom si se pun intr-un bol cu putina apa calduta, circa 10-15 minute
– albusurile se separa de galbenusuri
– galbenusurile se mixeaza cu zaharul vanilat si cu zaharul, pana ce isi dulbeaza volumul
– peste galbenusuri se adauga treptat iaurtul si se mixeaza pana la omogenizare
– se iau 5 linguri din compozitie si se pun deoparte
– in crema de galbenusuri se adauga coaja de lamaie si stafidele, scurse bine de apa si se amesteca cu o spatula
– albusurile se mixeaza spuma cu un praf de sare si se adauga in doua transe in crema de galbenusuri, amestecandu-se cu o spatula pana la omogenizare, si se obtine o crema cu aspect spumos
– foile de placinta se vor asambla in 3 straturi – cate 5 foi pe strat
– se unge tava de copt cu unt sau se poate tapetat cu hartie de copt
– se aseaza fiecare foaie de placinta, din primul strat, in tava si se unge cu unt topit, peste care se toarna jumatate din compozitia de crema de iaurt
– se repeat aceeasi operatiune si cu stratul al doilea de foi (se unge fiecare foaie cu unt), dupa care se pune restul de crema
– se pune si al treilea strat de foi (unse foaie cu foaie cu unt topit) si peste el se toarna cele 5 linguri de crema oprita la inceput
– se da tava, in cuptorul in prealabil incins, la 160 de grade, timp de 45-50 de minute (eu am asezat tava la o treapta mai jos la aragaz pentru a nu se rumeni stratul de deasupra si a ramane restul necopt, iar cu 10 minute inainte de final am coborat tava la nivelul cel mai de jos pentru a se rumeni usor si primul strat asezat in tava)

– cand este gata, se lasa la racit, apoi se portioneaza si se serveste

 Pofta buna!

Ii multumesc Victoriei pentru aceasta reteta delicioasa si trimit reteta la parada din aceasta a provocarii „Weekend cu spor”

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. stefy spune:

    Victoria si eu iti multumesc pentru o asa reteta buna! 🙂

  2. Victoria P. spune:

    Felicitari pentru placinta! Arata minunat si apetisant! Cu multe imbratisari, iti multumesc pentru alegere!

Lasă un răspuns la iuliana Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.