Prajitura cu nuca, ciocolata si caramel

 

Este o prajitura absolut senzationala care combina perfect gustul de caramel, ciocolata si nuci, si a iesit exact pe gustul meu. Desi am avut ceva treaba cu alesul miezului de nuca, prajitura si-a meritat tot timpul si toata asteptarea. Daca o veti pregati, sunt sigura ca imi veti da dreptate si nu o sa va opriti la a manca doar o bucatica din ea 🙂

Ingrediente (pentru o tava de 20x30cm):
Blat:
– 6 albusuri
– 200 g zahar
– 100 g faina
– 250 g nuci macinate
– 1 plic zahar vanilat
Glazura ciocolata alba:
200 g ciocolata alba
– 3 linguri ulei
 Crema caramel:
– 300 g zahar
– 6 galbenusuri
– 200 g unt
– 300 g nuci
– un plic zahar vanilat
 Glazura neagra de ciocolata:
200 g ciocolata amaruie
– 5 linguri ulei

Mod de preparare:
Blat:
–  se separa albusurile de galbenusuri – la temperatura camerei
– albusurile se mixeaza cu zaharul vanilat si zaharul, adaugat treptat pana se intaresc si se obtine o crema tare ca de bezea
– se adauga nucile macinate si se incorporeaza in spuma de albusuri, amestecand cu ajutorul unei palete
– peste amestecul obtinut, se adauga faina cernuta si se amesteca usor cu paleta pana la incorporarea fainii in amestec
– compozitia rezultata se toarna in tava tapetata cu hartie de copt , se niveleaza cat mai uniform si se da in cuptorul incins la 175 de grade, timp de 20-25 minute
– cand blatul este aproape gata, se pregateste glazura de ciocolata alba
– aceasta se rupe bucati si se topeste cu uleiul, la foc mic
– cand blatul este gata (este usor auriu, si se desprinde de pe margini) se scoate din cuptor si peste el (asa fierbinte) se intinde, cu ajutorul unei palete, cat mai uniform glazura de ciocolata alba
– blatul cu glazura alba se lasa sa se raceasca si sa se intareasca complet stratul de ciocolata (se poate da si la frigider)


Crema caramel:
– nucile se maruntesc la dimensiuni mai mari
– galbenusurile se mixeaza cu 100 g zahar pana se albesc si isi dubleaza volumul, si zaharul se topeste
– restul de zahar se pune intr-un vas si se aseaza pe foc mic, amestecand incontinuu, pana se topeste si capata o nuanta usor maronie si caramelul este omogen
– peste caramel, se adauga untul si se amesteca cu grija pana ce se topeste untul
– peste acest amestec se adauga crema de galbenusuri, se omogenizeaza si se adauga si nucile si se lasa sa aiba amestecul circa 5 minute la foc mic, atat cat sa fiarba si galbenusurile, iar crema sa fie legata si sa aiba culoarea caramelului

– cand crema este gata, se da la o parte de pe foc si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei
– cand s-a racit partial, se toarna peste blat si se uniformizeaza si se da la firgider pana se raceste si se intareste putin crema caramel

– intre timp se pregateste si glazura de ciocolata: ciocolata rupta bucati, se topeste la foc mic impreuna cu uleiul si se lasa la racit
– cand crema de ciocolata amaruie s-a racit partial, si crema caramel s-a intarit, se toarna glazura de ciocolata peste prajitura, se uniformizeaza si se da la rece pana a doua zi
– a doua zi este numai buna de portionat si servit (eu am pus 4 linguri de ulei in glazura de ciocolata amaruie, asa incat la portionat s-a crapat putin stratul de deasupra, asa sa respectati intocmai cantitatile)
– sa aveti pofta, caci noi am avut destula

Pofta buna!!

Ii multumesc frumos lui Vicky, pentru aceasta prajitura extraordinar de buna! Reteta participa la parada „Provocarea secreta” din aceasta luna, gazduita de Geta

 

De asemenea, ai putea dori...

6 răspunsuri

  1. Danutza spune:

    MMM, trebuie neaparat sa o incerc. Sunt sigura ca voi manca singura toata tava 🙂

    Arata foarte bine si cred ca e mega delicioasa!!!

  2. Buna pentru Diana,este fan caramel

  3. stefy spune:

    Olivia, Lubita daca inca nu ati pregatit aceasta prajitura, nu mai asteptati si treceti la treaba. e o prajitura de nota 10+

  4. Lubita Iancu spune:

    Waw ce bine arata iar gustul cred ca e pe masura!!

  5. Anonim spune:

    Cred ca este dementiala aceasta prajitura.
    Olivia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.