Paine rustica cu cartofi

 

E posibil sa ma repet, dar trebuie sa va spun ca atunci cand fac paine de casa, dispare imediat de pe masa, drept urmare niciodata nu reusesc sa tai si eu macar doua feliute sa le fac poze. Asa ca m-am obisnuit sa fac repede poze cu paine calda, abia scoasa din cuptor sau cand e rupta bucati, inainte de a fi prea tarziu si a ramane fara obiectul fotografiei 🙂

Ingrediente:
– 440 g cartofi in coaja
– 2 lingurite sare
– 380 ml apa calduta
– 500 g faina alba
– 20 g drojdie

Mod de preparare:

– cartofii se pun la fiert in coaja
– cand sunt fierti se lasa la racit apoi se curata si se paseaza foarte bine cu furculita sau cu unealta pentru piure – trebuie sa fie fini ca piureul
– faina se cerne intr-un vas si se amesteca cu sarea
– piureul de cartofi se amesteca cu faina
– intr-un castron drojdia se dizolva in apa calduta si apoi se adauga peste faina si cartofi
– se amesteca cu o lingura de lemn
– aluatul trebuie sa fie moale si lipicios
– acesta se acopera cu un prosop si se aseaza intr-un loc cald, ferit de curenti de aer si se lasa la crescut o ora
– cu 15 minute inainte de terminarea timpului de dospire, vasul de copt – in cazul meu un vas yenna cu capac, se introduce in cuptor pana de temepratura ajunge la 220 grade
– dupa ce a expirat timpul de dospire, aluatul se rastoarna pe planseta de lucru, tapetata cu faina, si se aduna intr-o forma rotunda
– se scoate repede vasul din cuptor, se aseaza paine in el, se acopera cu capacul si se da la cuptor, la 220 de grade, timp de aproximativ 50 de minute
– cu 15 minute inainte de timpul de coacere, se scoate capacul de pe vas si se lasa painea neacoperita pentru a se rumeni
– cand este gata, se inveleste in prosop curat de bucatarie si se pastreaza asa pana se consuma toata

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. Numai acasa coc painea mereu.
    Ce bine arata si painea ta.

  2. stefy spune:

    noi am mancat-o calda, deci iti dai seama cat de tare ne-a placut 🙂

  3. Baciu Aurora spune:

    E superba, cred ca si foarte buna!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.