Prajitura „Ora 12”

 

 

Ei uite ca dupa mult timp, am reusit sa fac si eu o prajitura mai festiva. Si pe cat de festiva, pe atat de buna. Daca ma intrebati de unde ii vine numele, sincer sa va spun, habar nu am. Dar asa o stiu eu, si asa am gasit-o si pe net, in tot felul de variante, dar nimeni nu a reusit sa ma lamureasca de unde ii vine numele.

Ingrediente (pentru o tava de 20x30cm):
Blat:
– 3 oua
– 200 g unt
– 200 ml lapte
– 160 g zahar
– 280 g faina
– 1/2 plic praf de copt
– 50 g cacao
– 100 g miez de nuca
Sirop:
– 400 ml apa
– 200 g zahar
– putina esenta de rom
Glazura de ciocolata:
– 240 g ciocolata cu lapte
– 60 g unt
– 3 linguri ulei
Decor:
– 200 ml frisca lichida
– 3 linguri zahar pudra
– 50 g ciocolata cu lapte

Mod de preparare:
Blat:
– laptele, untul, zaharul si cacao se pun intr-un vas, la foc mic
– se amesteca pana se topeste untul si zaharul si compozitia devine omogena
– amestecul obtinut se lasa la racit
– albusurile se separa de galbenusuri
– cand s-a racit, se adauga galbenusurile si se mixeaza pana la incorporarea acestora
– se adauga apoi faina si praful de copt si se amesteca cu o lingura pana la omogenizare
– miezul de nuca se macina la robot – eu am taiat-o cu cutitul ca sa fie bucatile mai mari, si se adauga peste amestec

– albusurile se mixeaza spuma si se adauga peste amestecul de mai sus
– se amesteca cu o lingura pana la omogenizare
– compozitia obtinuta, se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade, timp de 40 de minute
– cand este gata, se scoate din tava si se lasa la racit


Sirop:
zaharul se pune intr-un vas, pe foc mic, pentru a se carameliza
– se amesteca incontinuu pana se caramelizeaza – nu trebuie sa se arda pentru ca devine amar
– cand s-a caramelizat se adauga, cu grija, si foarte repede apa
– se lasa pe foc pana ce tot zaharul s-a topit, amestecand din cand in cand
– la final se adauga romul, se inchide focul si se lasa siropul la racit
– cand si blatul si siropul s-au racit, blatul se taie in patratele (mie mi-au iesit 20 de bucati) si fiecare patratel se trece prin sirop si apoi se aseaza pe un platou
Glazura de ciocolata:
– ciocolata se rupe bucati si se pune la topit, la foc mic, impreuna cu untul si uleiul
– se amesteca din cand in cand, si cand s-a topit ciocolata in totalitate, se ia de pe foc
– cu ajutorul unei linguri, pe pune glazura de ciocolata pe fiecare patratel de blat insiropat, lasand sa curga putin din ciocolata si pe margini
– se niveleaza usor cu o lingura
– cuburile glazurate, se dau la frigider pentru circa 30 de minute


Decor:
– frisca se mixeaza cu zaharul pudra, pana devine tare si se pune intr-un pos cu forma stea, cu ajutorul caruia ornam fiecare bucata de prajitura
– deasupra se presoara ciocolata rasa si se mai dau prajiturile la frigider pentru circa 30 de minute si apoi se pot servi

Pofta buna!

Reteta aceasta minunata am pregatit-o pentru sotul meu (pentru toate lucrurile bune si frumoase pe care mi le-a oferit de cand a aparut in viata mea), motiv pentru care o trimit si la provocarea „Virtual Hug” din aceasta luna, gazduita de Xandrinne!






 

   
 
 
 
 
 
 
 

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

  1. stefy spune:

    Multumesc, draga Olivia!

  2. Anonim spune:

    O prajitura ce o voi incerca.Sa va traiasca sotul,alaturi de dumneavoastra si de intreaga familie.
    Olivia

  3. Adina spune:

    Imi place mult prajiturica ta ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.