Choux a la creme cu vanilie si fondant de cafea

 

Suntem fani eclere si choux a la creme, insa pana ieri nu am avut curajul sa le incerc acasa, si tocmai ieri cand am intrat in bucatarie hotarata sa le pregatesc, a mea bebelusa a avut chef de plans, dar cu toate acestea, am reusit sa le duc cu bine pana la capat si nici nu va puteti da seama cat de apreciate au fost, si cum au disparut de pe platou.

Ingrediente (30 de bucati):
Pentru coji:
– 4 oua marimea L
– 135 g faina
– 120 ml ulei
– 200 ml apa
– un praf de sare
Crema de vanilie:
500 ml lapte
– 3 galbenusuri
– 100 g zahar
– 4 lingurite de amidon
– o esenta de vanilie
Fondant de cafea:
– 300 g zahar
– 2 linguri miere
– 150 ml apa
– 1,8 g ness (un pliculet)
Mod de preparare:
Coji:
– uleiul se amesteca cu apa si sarea, si vasul se pune pe foc mic

– cand amestecul din vas clocoteste, se adauga toata faina si se amesteca bine cu telul pana ce faina absoarbe toata partea lichida
– se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca aproape in totalitate
– se adauga pe rand cate un ou, mixand pana la incorporarea acestuia in compozitie – nu se adauga alt ou in compozitie pana nu se incorporeaza precedentul
– trebuie sa rezulte un aluat cu o compozitie cremoasa

– in tava de copt tapetata cu hartie de copt, cu ajutorul unui pos cu varf de stea, se fac formele de choux
– se coc la 175 de grade, timp de circa 25-30 de minute – !!!foarte important: primele 20 de minute nu deschideti cuptorul caci dupa ce au crescut foarte frumos, formele se pot lasa
– sunt gata cand sunt rumene si cand sunt uscate in interior – ca sa ma conving ca sunt gata, dupa 25 de minute, am luat un choux si l-am taiat in doua sa vad daca in mijloc e copt
– cand sunt gata se lasa sa se raceasca


Crema de vanilie:
– galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga amidonul, esenta de vanilie si laptele caldut
– amestecul se pune intr-un vas pe foc mic, amestecand incontinuu pana cand se ingroasa ca o budinca
– cand e gata se lasa sa se raceasca
– cojile de choux se taie in doua si se umplu cu crema de vanilie cu o lingura sau cu posul si se trece la pregatirea fondantului
Fondant de cafea:
– un vas gol in care urmeaza sa mixam fondantul se pune la frigider
– apa impreuna cu zaharul se pun intr-un vas, pe foc mic
– se amesteca din cand in cand pana cand se formeaza un sirop gros – pentru a vedea daca siropul e gata, se ia o lingura de sirop si se picura intr-un pahar cu apa rece – daca formeaza bilute inseamna ca siropul e numai bun
– se adauga si cele doua linguri de miere, se omogenizeaza si se ia amestecul de pe foc si se muta in vasul rece de la frigider
– se mixeaza amestecul pana cand incepe sa se albeasca si sa se intareasca
– nesul se dizolva in 3 linguri apa si se adauga peste sirop
– se mixeaza din nou si apoi amestecul se pune pe baie de aburi, amestecand pana ce fondantul se topeste
– cu acest fondand, se glazureaza fiecare choux a la creme, si se lasa pana se intareste fondantul

– se servesc apoi cu mare pofta

 

Pofta buna!!



 

 

 

 

 
 

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. stefy spune:

    Monica, se cere bis, bis, bis. doar ca pe caldura asta nu-mi vine a le pregati desi mor de pofta!

  2. Monica Horoiu spune:

    si inca ce "bataie" a fost pe ele 😛

  3. Te cred ca au disparut,sunt foarte bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.