Paine de casa cu seminte

 

Ce bine miroase in casa cand fac paine! Cred ca stiti si voi acel miros si acea nerabdare de a scoate painea din cuptor si de a gusta din ea atunci cand e fierbinte si proaspata (desi se zice ca nu e recomandat sa mananci painea cat e fierbinte). La aceasta paine va recomand sa nu asteptati sa se raceasca pentru a o putea taia, pentru ca avand coaja crocanta nus e taie bine, deci rupeti cu toata increderea din ea:)

Ingrediente:
– 500 g faina alba
– 380 ml apa calduta
– o lingura drojdie uscata
– o lingurita sare
– 4 linguri mix de seminte

Mod de preparare: 
– intr-un vas se cerne faina si apoi se adauga sarea
– intr-un castron se pune apa calduta si in ea se dizolva drojdia
– apa cu drojdia se adauga peste faina,
– se adauga si mixul de legume si apoi se amesteca cu o lingura de lemn

– aluatul rezultat trebuie sa aiba o consistenta moale si lipicioasa
– aluatul se acopera cu un prosop si se aseaza intr-un loc cald ferit de curenti de aer si se lasa la crescut o ora
– cu 15 minute inainte de terminarea timpului de dospire, vasul de copt – eu am folosit vas yenna cu capac, se introduce in cuptor, pana ce temperatura ajunge la 220 de grade
– dupa o ora de dospire, aluatul se rastorna pe planseta de lucru, tapetata cu faina, si se aduna intr-o forma rotunda

– foarte repede se scoate vasul din cuptorul, si se aseaza frumoasa paine in el

– se acopera cu capacul si se da in cuptorul incins, reducand temperatura la 200 de grade, timp de 50-60 de minute
– cu 15 minute inainte de expirarea timpului, se scoate capacul de pe vas si se lasa painea neacoperita pentru a se rumeni – ea deja e crescuta frumos si are crapaturi
– cand este gata, se inveleste intr-un prosop curat de bucatarie si se pastreaza asa pana consuma in totalitate

Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.