Paine de casa cu seminte

 

Ce bine miroase in casa cand fac paine! Cred ca stiti si voi acel miros si acea nerabdare de a scoate painea din cuptor si de a gusta din ea atunci cand e fierbinte si proaspata (desi se zice ca nu e recomandat sa mananci painea cat e fierbinte). La aceasta paine va recomand sa nu asteptati sa se raceasca pentru a o putea taia, pentru ca avand coaja crocanta nus e taie bine, deci rupeti cu toata increderea din ea:)

Ingrediente:
– 500 g faina alba
– 380 ml apa calduta
– o lingura drojdie uscata
– o lingurita sare
– 4 linguri mix de seminte

Mod de preparare: 
– intr-un vas se cerne faina si apoi se adauga sarea
– intr-un castron se pune apa calduta si in ea se dizolva drojdia
– apa cu drojdia se adauga peste faina,
– se adauga si mixul de legume si apoi se amesteca cu o lingura de lemn

– aluatul rezultat trebuie sa aiba o consistenta moale si lipicioasa
– aluatul se acopera cu un prosop si se aseaza intr-un loc cald ferit de curenti de aer si se lasa la crescut o ora
– cu 15 minute inainte de terminarea timpului de dospire, vasul de copt – eu am folosit vas yenna cu capac, se introduce in cuptor, pana ce temperatura ajunge la 220 de grade
– dupa o ora de dospire, aluatul se rastorna pe planseta de lucru, tapetata cu faina, si se aduna intr-o forma rotunda

– foarte repede se scoate vasul din cuptorul, si se aseaza frumoasa paine in el

– se acopera cu capacul si se da in cuptorul incins, reducand temperatura la 200 de grade, timp de 50-60 de minute
– cu 15 minute inainte de expirarea timpului, se scoate capacul de pe vas si se lasa painea neacoperita pentru a se rumeni – ea deja e crescuta frumos si are crapaturi
– cand este gata, se inveleste intr-un prosop curat de bucatarie si se pastreaza asa pana consuma in totalitate

Pofta buna!

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.