Prajitura televizor

 

Emotii mari la pregatirea acestei prajituri, pentru ca e prima data cand fac o prajitura cu foi, asa ca fiti indulgenti cu mine, si dati-mi crezare cand va zic ca tare stresata am fost desi pana la urma nu a fost atat de greu, dar as fi vrut sa fie si mai prezentabila, ca aspect, desi la gust e tare buna! Nu m-am speriat de lista mare de ingrediente, ci de gandul ca am de facut foi!!!

Ingrediente:
Foi de cacao (2 buc. pentru o tava de 20×30 cm):
– 1 ou
– 100 g zahar
– 300 g faina
– 5 linguri lapte
– 5 linguri ulei
– 2 linguri cacao
– o lingurita esenta de rom
– 1/2 lingurita bicarbonat de amoniu stins cu putin otet
Blat pandispan:
4 oua
– 175 g zahar
– 5 linguri ulei
– 6 linguri faina
– putina esenta de rom
Crema:
400 ml lapte
– 10 linguri zahar
– 4 linguri amidon (puteti inlocui amidonul cu faina)
– 200 g unt (un pachet)
Glazura:
– 4 linguri apa
– 2 linguri cacao
– 200 g zahar
– 3 linguri ulei
– putina esenta de rom

Mod de preparare:
Foi de cacao:
– oul se amesteca cu zaharul si cacao
– se adauga bicarbonatul de amoniu stins cu putin otet si se amesteca
– se adauga laptele, uleiul, esenta de rom si se amesteca bine pana se topeste zaharul
– se adauga treptat faina pana se obtine un aluat tare dar care poate fi intins usor sub forma de foaie

– blatul de lucru se tapeteaza cu faina, se imparte aluatul in doua parti egale si se intinde fiecare bucata de aluat sub forma de foaie, cu ajutorul sucitorului, intorcandu-le pe ambele parti pentru a nu se lipi de blat (a doua foaie se intinde in momentul in care e coapta prima, pentru ca riscati sa se lipeasca de masa pana se coace prima foaie-va spun din experienta)

– foile trebuie sa fie de marimea tavii in care le coaceti
– se tapeteaza tava cu hartie de copt si se coc pe rand cele doua foi (puteti sa le coaceti si pe spatele tavii-eu le-am copt clasic in tava)
– se baga tava in cuptorul incins la 180 de grade, timp de 10 minute-foile sunt subtiri si se coc imediat
– cand sunt gata, se lasa la racit si se trece la prepararea blatului de pandispan
Blat pandispan:
– se separa albusurile de galbenusuri
– albusurile se mixeaza spuma cu zaharul, adaugat treptat, pana capata consistenta ca de bezea
– galbenusurile se amesteca cu uleiul
– peste galbenusuri se adauga spuma de albusuri si se amesteca cu o lingura
– se adauga si esenta si se omogenizeaza

 

– la final se adauga faina, si se amesteca cu o lingura de jos in sus, pana la incorporarea totala a fainii
– compozitia rezultata se toarna in tava de 20×30 cm, tapetata cu hartie de copt, si se da la cuptor, la 150 de grade, circa 30 de minute
– cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit
Crema:
– intr-un vas se adauga laptele, amidonul si zaharul si se amesteca pana se omogenizeaza
– amestecul se pune pe aragaz, pe foc mic, amestecand incontinuu, pana ce se ingroasa ca o budinca -la mine a durat circa 15 minute
– se lasa la racit
– cand s-a racit, untul se mixeaza separat pana capata aspect cremos, si se adauga peste crema
– acum se adauga si esenta de rom si se mixeaza pentru omogenizare


Glazura:
– se pun ingredientele intr-un vas, pe foc mic, amestecand pana cand incepe sa fiarba si devine putin cremoasa – aceasta se prepara la final, dupa ce se asambleaza prajitura, pentru ca se torna fierbinte peste blaturi
Asamblare:
– in tava in care am copt foile, se pune hartie de copt (optional)
– se pune prima foaie de cacao si se adauga jumatate din cantitatea de crema si se niveleaza
– se adauga blatul pandispan, apoi se pune restul de crema si se niveleaza
– in final se adauga a doua foaie de cacao si peste ea se toran glazura
– se da la rece 3-4 ore si apoi se serveste
– cand voi mai repeta reteta, voi insiropa foile de cacao, pentru ca cea de deasupra, s-a intarit putin din cauza glazurii de cacao si a fost mai greu la taiat, la inceput, pana s-au fragezit foile

 

 

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. stefy spune:

    mie de foi imi era frica, dar pana la urma se fac usor!

  2. Niciodata nu am facut prajitura asta,desi nu mi-e frica de facut foi.Dar a iesit tare aspectuoasa,de gust nu mai vorbim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.