Paine de casa cu smantana si seminte

 

Ador sa coc paine acasa. Imi place cum miroase in bucatarie atunci cand este in cuptor si astept cu nerabdare sa o gust asa calda. Si in plus este mai buna ca cea din comert. Paine de astazi a luat nastere ca urmare a faptului ca aveam niste smantana in frigider care se apropia de expirare, si ca sa o transform intr-un desert nu era potrivit, ca suntem inca satui de dulciurile de la Craciun, iar intr-o mancare cu carne nu ar fi fost pe placul celor din casa. Asa ca m-am gandit la o paine si am avut o surpriza placuta sa descopar la final o paine cu o coaja putin crocanta, dar frageda si un miez pufos si usor sfaramicios 🙂

Ingrediente:
– 100 g smantana
– 530 g faina alba + 20 g pentru modelat painea
– 200 ml apa calduta
– 1 si 1/2 lingurita sare fina
– 25 g drojdie proaspata
– 30 ml ulei floarea soarelui
– mix de seminte

Mod de preparare:
– intr-un vas incapator se pune faina
– in apa calduta se dizolva drojdia
– drojdia dizolvata se adauga peste faina
– se adauga smantana, sarea si semintele si se framanta aluatul
– la final se  adauga uleiul treptat framantand pana cand se incorporeaza si rezulta un aluat elastic
– aluatul se lasa la crescut in vasul acoperit cu un prosop si asezat la loc cald, circa o ora
– dupa ce a trecut ora, pe planseta de lucru, pe care se pune faina, se formeaza painea rotunda care se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt
– se mai lasa la crescut circa 20 de minute, apoi se unge painea cu apa caldua cu ajutorul unei pensule

– apoi se pudreaza cu faina si cu ajutorul unui cutit, se cresteaza paine si se da la cuptor, la 175 de grade, timp de circa 45 de minute

– se lasa sa se raceasca putin si apoi se feliaza si se serveste

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.