Paine de casa cu smantana si seminte

 

Ador sa coc paine acasa. Imi place cum miroase in bucatarie atunci cand este in cuptor si astept cu nerabdare sa o gust asa calda. Si in plus este mai buna ca cea din comert. Paine de astazi a luat nastere ca urmare a faptului ca aveam niste smantana in frigider care se apropia de expirare, si ca sa o transform intr-un desert nu era potrivit, ca suntem inca satui de dulciurile de la Craciun, iar intr-o mancare cu carne nu ar fi fost pe placul celor din casa. Asa ca m-am gandit la o paine si am avut o surpriza placuta sa descopar la final o paine cu o coaja putin crocanta, dar frageda si un miez pufos si usor sfaramicios 🙂

Ingrediente:
– 100 g smantana
– 530 g faina alba + 20 g pentru modelat painea
– 200 ml apa calduta
– 1 si 1/2 lingurita sare fina
– 25 g drojdie proaspata
– 30 ml ulei floarea soarelui
– mix de seminte

Mod de preparare:
– intr-un vas incapator se pune faina
– in apa calduta se dizolva drojdia
– drojdia dizolvata se adauga peste faina
– se adauga smantana, sarea si semintele si se framanta aluatul
– la final se  adauga uleiul treptat framantand pana cand se incorporeaza si rezulta un aluat elastic
– aluatul se lasa la crescut in vasul acoperit cu un prosop si asezat la loc cald, circa o ora
– dupa ce a trecut ora, pe planseta de lucru, pe care se pune faina, se formeaza painea rotunda care se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt
– se mai lasa la crescut circa 20 de minute, apoi se unge painea cu apa caldua cu ajutorul unei pensule

– apoi se pudreaza cu faina si cu ajutorul unui cutit, se cresteaza paine si se da la cuptor, la 175 de grade, timp de circa 45 de minute

– se lasa sa se raceasca putin si apoi se feliaza si se serveste

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.