Mucenici moldovenesti (din aluat de cozonac)

Desi sunt facuti cu aluat de cozonac, este o reteta usor de pregatit, iar mucenicii ies foarte fragezi si pufosi si se pastreaza la fel si in urmatoarele zile! Pentru cantitatile date va ies in jur de 16 mucenici impletiti!

Ingrediente:
Aluat:
– 1 kg faina alba + 30 g pentru modelat mucenicii
– 50 g drojdie proaspata
– 2 galbenusuri
– 8 linguri zahar
– 600 ml lapte caldut
– 100 g unt la temperatura camerei (cat mai moale)
– un praf de sare
– coaja rasa de la o lamaie
– esenta de vanilie
pentru uns: un galbenus si 2 linguri lapte
Sirop:
– 150 ml apa
– 4 linguri zahar
Toping:
– miere de albine
– nuca prajita si tocata

Mod de preparare:
Aluat:
– drojdia se dizolva in 4 linguri lapte caldut (din cei 600 ml), se amesteca cu o lingura faina, o lingura zahar (din cele 8 linguri) si se lasa circa 10 minute la dospit
– intr-un vas se cerne faina, si peste aceasta se adauga amestecul de drojdie, galbenusurile, zaharul, laptele caldut, untul, esenta, praful de sare si coaja de lamaie
– se framanta aluatul, astfel incat acesta sa se desprinda de pe peretii vasului (este gata cand se desprinde usor de pe vas si nu se mai lipeste de maini – daca este prea moale se mai adauaga treptat faina)
– se acopera vasul cu un prosop si se lasa la crescut circa o ora, in loc cald, ferit de curenti de aer
– cand si-a dublat volumul, se imparte in bucati egale (adica 32 de bucati in cazul meu) si trece la „impletit” mucenicii
– pe planseta unsa cu putin ulei si tapetata cu faina, se modeleaza cate un snur de circa 30-35 cm (depinde cat de mari vreti sa va iasa) din fiecare bucatica de aluat
– se iau apoi cate doua bucati de snur, se unesc la un capat si se impletesc, trecandu-se unul peste altul (ca in pozele de mai jos)


– se formeaza un cerc impletit, si apoi se rasuceste asa incat sa formati cifra opt, iar lipirea capetelor sa fie exact in mijlocul cifrei opt, astfel incat sa nu se vada


– se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut circa 20 de minute


– cu ajutorul unei pensule se ung cu galbenusul amestecat cu cele doua linguri de lapte si se dau la cuptor la 175 de grade, timp de circa 25 de minute


– cand sunt gata, se scot din cuptor si se lasa putin la racit (adica asteptati sa puteti pune mana pe ei :P), ca sa puteti sa-i „imbracati” in miere si nuca

Sirop:
– apa cu zaharul se pun la fiert, se lasa sa se raceasca si apoi se trec mucenicii calzi prin sirop, apoi se ung cu miere si se trec prin nuca prajita, curatata de coaja si macinata

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.