Prajitura cu foi de cacao si crema mascarpone

Chiar daca este duminica, nu am nici o intentie sa va pun la treaba, dar maine puteti sa incercati aceasta reteta. Sincer sa va zic, la noi a disparut intr-o zi toata, asta ca sa va faceti o idee daca ne-a placut sau nu! Sau daca nu vreti sa o pregatiti zilele ce urmeaza, o puteti trece pe lista cu bunatati, ce urmeaza sa o pregatiti de sarbatorile pascale ce se apropie!

Ingrediente (pentru o tava de 20x30cm):
 Blat:
– 6 oua
– 10 linguri zahar
– 10 linguri ulei
– 6 linguri faina
– 2 linguri cacao
– putina esenta de rom
– 1/2 plic praf de copt
– un praf de sare
Crema de mascarpone:
– 3 galbenusuri
– 250 g mascarpone
– 5 g gelatina granule
– 4 linguri cu zahar
– 100 ml frisca lichida
Glazura de fondant:
– 300 g zahar
– 2 linguri miere
– 150 ml apa
– o lingura cacao

Mod de preparare:
Blat:
– se separa albusurile de galbenusuri
– albusurile se mixeaza spuma cu un praf de sare
– se adauga zaharul si se mixeaza pana cand albusurile devin spuma ca de bezea
– separat, galbenusurile se amesteca cu uleiul si apoi se adauga peste spuma de albusuri
– se omogenizeaza amestecul si apoi se adauga faina, cacaoa si praful de copt si se amesteca cu o lingura de jos in sus, pana omogenizarea amestecului
– compozitia se imparte in 3 parti si se coc pe rand cele 3 foi, la 175 de grade, circa 10 minute – puteti coace un singur blat pe care apoi, dupa ce se raceste, il impartiti in 3 foi
Crema de mascarpone:
– gelatina se pune la hidratat in 3 linguri de apa rece
– galbenusurile se amesteca cu zaharul, si se pun la foc mic, amestecand incontinuu pana cand zaharul s-a topit complet
– se ia amestecul de pe foc, se adauga gelatina, si se amesteca pana se topeste gelatina
– crema de galbenusuri se lasa deoparte pana se raceste complet
– cand este complet racita, se adauga mascarponele si se omogenizeaza


– separat, frisca se mixeaza pana se intareste si peste ea, se adauga crema de galbenusuri si mascarpone
– se amesteca cu o lingura pana la omogenizare si e gata si crema


Glazura de fondant (se pregateste in momentul in care prajitura e asamblata):
– un vas gol in care urmeaza sa mixam fondantul se pune la frigider
– apa impreuna cu zaharul se pun intr-un vas, pe foc mic
– se amesteca din cand in cand pana cand se formeaza un sirop gros – pentru a vedea daca siropul e gata, se ia o lingura de sirop si se picura intr-un pahar cu apa rece – daca formeaza bilute inseamna ca siropul e numai bun sau se ia cu o lingurita din sirop, se lasa putin la racit si se pune siropul intre doua degete (ca in poza), iar daca firul pe care-l formeaza nu se rupe, inseamna ca siropul are consistenta necesara


– se adauga si cele doua linguri de miere, se omogenizeaza si se ia amestecul de pe foc si se muta in vasul rece de la frigider
– se mixeaza amestecul pana cand incepe sa se albeasca si sa devina mai gros (nu trebuie mixat foarte mult pentru ca riscati sa se intareasca prea mult), se adauga si cacaoa si se mai mixeaza foarte putin, atat cat sa se incorporeze si aceasta


– in cazul in care se ingroasa prea mult, fondantul se pune pe foc si se amesteca incontinuu pana se topeste si e gata de folosit
Asamblarea prajiturii:
– pe un platou, se aseaza prima foaie de cacao, se unge cu jumatate din cantitatea de crema, si se niveleaza


– se aseaza a doua foaie, si peste ea se adauga restul de crema si se niveleaza
– se adauga si a treia foaie de prajitura, si se da la frigider, pentru circa 2 ore
– dupa cele 2 ore, se scoate prajitura, se taie in patratele si apoi se toarna glazura de cacaoa

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.