Tort cu crema de capsuni si crema mascarpone

Tortul acesta l-am facut din inima, pentru un nepotel drag sufletului meu, dar m-am jurat ca nu mai fac torturi atunci cand sunt singura acasa cu pitica cea mica. Toata ziua mi-a fost mofturoasa, a vrut numai in brate, ce sa inteleaga ea ca noi avem un sarbatorit in familie, si eu incerc sa fac un tort??!!!! Asa ca daca aveti copii mici (de 1 an), NU va apucati de facut torturi! :)) Iar de poze ce sa mai zic? Am apucat sa fac 2-3 acasa din timpul prepararii si cateva cu o feliuta, la sarbatorit 🙂

Ingrediente (pentru o tava de 20x30cm):
 Blat:
– 6 oua
– 425 g zahar
– 310 g faina
– 1/2 plic praf de copt
– 240 ml apa
– 150 g unt
– 60 g cacao 

Crema de mascarpone:
– 250 g mascarpone
– 200 ml frisca lichida
– 2 galbenusuri
– 7 linguri zahar pudra
– 3 linguri lapte
– 3 linguri zahar
– 10 g gelatina granule
– cateva picaturi de esenta de vanilie

Crema de capsuni:
– 350 g capsuni
– 250 ml frisca lichida
– 7 linguri zahar pudra
– 10 g gelatina granule
Sirop:
– 350 ml apa
– 6-7 linguri zahar
– o lingurita esenta de rom

Glazura de ciocolata:
– 200 g ciocolata cu lapte
– 120 g frisca lichida
– cateva capsuni

Mod de preparare:
Blat:
– apa se pune intr-o craticioara pe foc mic
– cand apa apa da in clocat, se adauga cacaoa, zaharul si untul taiat cubulete
– se omogenizeaza compozitia, cu un tel, se inchide focul si se lasa sa se raceasca partial
– apoi se incorporeaza pe rand ouale, amestecand dupa fiecare ou cu telul
– la final se adauga treptat faina amestecata cu praful de copt, omogenizand cu telul
– compozitia obtinuta se imparte in 3 parti egale pentru a coace separat 3 foi (se poate coace un singur blat pe care il impartiti apoi in 3 blaturi mai subtiri)
– se tapeteaza tava de copt cu hartie de copt si se coace fiecare blat, in cuptorul preincalzit la 175 de grade, timp de circa 10 minute
Crema de mascarpone:
– gelatina se pune la hidratat in 3 linguri de apa rece
– galbenusurile se amesteca cu laptele si zaharul, si se pun la foc mic, amestecand incontinuu pana cand zaharul s-a topit complet si se obtine o compozitie cremoasa
– se ia amestecul de pe foc, se adauga esenta si se omogenizeaza
– crema de galbenusuri se lasa deoparte pana se raceste complet
– frisca se mixeaza cu zaharul pudra pana se intareste
– peste frisca mixata, se adauga crema de galbenusuri racita si mascarponele si se amesteca cu o lingura pana la omogenizare
– gelatina se topeste la cuptorul cu microunde si apoi se amesteca cu 3-4 linguri din compozitia de frisca, adaugandu-se apoi peste restul de crema
– se mixeaza pana se omogenizeaza si crema de mascarpone este gata (se da la frigider pana la asamblarea tortului)

Crema de capsuni:
– capsunile se spala, se curata de codite (daca este cazul) si se pun la scurs
– capsunile se paseaza cu ajutorul unui blender
– gelatina se pune la hidratat in 3 linguri de apa rece
– frisca se mixeaza bine cu zaharul pudra pana se intareste
– peste frisca batuta, se adauga pasta de capsuni si se omogenizeaza

– gelatina se topeste la cuptorul cu microunde si se adauga peste crema de capsuni, mixand pana la incorporarea ei in crema
– crema obitnuta se da la rece pana la asamblarea tortului


Sirop:
– apa impreuna cu zaharul se pun intr-un vas, pe foc mic, amestecand pana cand se topeste zaharul
– se inchide apoi focul, se adauga esenta si se omogenizeaza
– siropul se lasa la racit
Glazura de ciocolata:
– ciocolata rupta bucati, se pune impreuna cu frisca, intr-un vas, la topit, la foc mic
– se amesteca incontinuu in vas, pana se topeste ciocolata (nu lasati sa ajunga la punctul de fierbere)
– ciocolata topita se lasa la racit
Asamblare:
– pe un platou se aseaza primul blat, se insiropeaza bine si peste el se pune 3/4 din crema de capsuni – restul de crema se foloseste la ornat
– peste crema de capsuni se aseaza al doilea blat, se insiropeaza si se pune crema de mascarpone
– peste crema de mascarpone se aseaza al treilea blat si se insiropeaza
– lateralele se imbraca cu restul de crema de capsuni, se opreste putin si pentru a sprita cateva floricele
– se niveleaza crema de pe laterale cu lama unui cutit si apoi cu ajutorul unei furculite se traseaza linii orizontale
– peste ultimul blat se toarna acum glazura de ciocolata, care va crea aspect de „lava”,se aseaza cateva capsuni intr-un colt, si pe margini se spriteaza floricele
– se da la rece cateva ore (eu l-am lasat vreo 5 ore) inainte de servire

Pofta buna!

 

 

 

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. roxana spune:

    Felicitari pentru minunatele retete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.