Zacusca de ciuperci

Cat timp credeati voi ca o sa scap de facut zacusca? :)) Ei bine, anul acesta, nu am mai avut scapare, si ne-am pus toata familia (eu, sotul, si fetita cea mare) pe facut zacusca. Am ales-o pe cea de ciuperci pentru ca asta ne place noua cel mai mult! Si munca in echipa, a venit cu un rezultat pe masura asteptarilor! Deja 3 borcane le-am dat gata dupa ce s-a racit, in totalitate, zacusca! Asta ca sa va faceti o idee ce mult ne-a placut, ce a iesit (ca doar am facut-o dupa gustul nostru)!

Ingrediente (pentru 17 borcane de 400 g):
– 3 kg gogosari
– 3 kg ardei kapia
– 2 kg ceapa
– 2 kg morcov
– 2 kg ciuperci
– 500 ml ulei
– 500 ml bulion
– 8 g boia de ardei dulce
– 8 g piper macinat
– sare dupa gust
– foi de dafin

Mod de preparare:
– legumele se curata de coaja/cotor si se spala
– ardeii kapia se coc pe gratar , se pun intr-un vas acoperit, cu sare peste ei si se lasa 30 minute asa, pentru a fi mai usor de curatat de coaja– morcovul se da prin razatoarea mare
– ceapa se taie solzi de peste, gogosarii se taie bucati mici  si se paseaza cu ajutorul robotului de bucatarie sau cu blenderul– ciupercile (daca le curatati de coaja) se taie cand trebuie puse in zacusca
– ardeii kapia se curata de coaja si se taie bucatele– in vasul pentru facut zacusca, se pune uleiul la incins
– cand uleiul este incins bine, se adauga ceapa la calit
– cand ceapa devine lucioasa, se adauga morcovul si se calesc pana morcovul se inmoaie– se adauga apoi pasta de gogosari si se mai calesc circa 10 minute– se adauga apoi ardeii kapia, sarea, foile de dafin, boiaua de ardei dulce si piperul
– cand legumele sunt aproape fierte se adauga ciupercile  – cand si ciupercile sunt moi, se adauga pasta de tomate si se mai lasa pe foc pana cand zacusca a scazut atat cat trebuie si este „legata”– se potriveste de sare si piper daca mai este nevoie, si se mai lasa sa dea un clocot– in momentul in care se inchide focul, zacusca fierbinte, se pune in borcane
– borcanele se inchid ermetic cu capace si invelesc intr-o patura groasa si se lasa acoperite pana se racesc in totalitate (racire treptata aprox 2 zile)
– la final se eticheteaza si se depoziteaza in camara

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.