Eclere cu crema de vanilie si fondant

Ador eclerele, dar am tot evitat sa le fac din cauza cojilor care imi dadeau emotii; imi era teama ca nu vor creste, ca nu vor avea mijlocul cum trebuie, dar in final mi-am facut curaj, si am obtinut niste eclere absolut minunate! Insa mi se pare cam multa munca la ele :))) parca e mai simplu de facut o prajitura cu care satur mai multe persoane 🙂 Oricum, faptul ca toti din casa suntem fani eclere, ma face sa nu renunt la ele, chiar daca am mai multa treaba la bucatarie 🙂

Ingrediente (pentru 20 de eclere)
Cojile pentru eclere: 
– o cana apa (de 250 ml)
– 4 oua
– o cana faina
– 1/2 cana ulei de floarea soarelui
– un praf de sare
Crema de vanilie:
– 500 ml lapte
– 3 galbenusuri
– 4 linguri rase de amidon
– esenta de vanilie
– 100 g zahar  (sau mai mult daca doriti sa fie si mai dulce)
Fondant de cacao:
– 300 g zahar
– 2 linguri miere
– 150 ml apa
– o lingura cacao

Mod de preparare:
Cojile pentru eclere:
!!! toate ingredientele se masoara cu aceeasi cana!!!
– apa impreuna cu uleiul si praful de sare se pun la fiert
– in momentul in care amestecul clocoteste, se adauga toata faina o data
– se opreste focul si se omogenizeaza foarte bine cu un tel– amestecul obtinut se lasa sa se raceasca in totalitate
– cand amestecul s-a racit se adauga pe rand cate un ou (nu se adauga toate o data), si se mixeaza pana la incorpoare – cu ajutorul posului, se formeaza eclere lunguiete (circa 8-9 cm), direct in tava de copt, tapetata cu faina sau cu hartie de copt– se lasa loc suficient intre eclere, intrucat acestea cresc la copt!
– se dau in cuptorul preincalzit la temperatura de 230 de grade, timp de 15 de minute, apoi se reduce temperatura la 170 de grade si se mai lasa circa 20-22 de minute (pana cand sunt rumene) – nu se deschide usa cuptorului pana nu sunt gata!
– cand sunt gata, se lasa sa se raceasca in totalitate, apoi se taie pe pungime
Crema de vanilie:
– galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga amidonul, esenta de vanilie si laptele caldut si se omogenizeaza – amestecul se pune intr-un vas pe foc mic, amestecand incontinuu pana cand se ingroasa ca o budinca– se lasa sa se raceasca si apoi se umplu eclerele cu ea (se amesteca din cand in cand in ea, pentru a nu forma pelicula la suprafata)Fondatul de cacao (se pregateste in momentul in care se foloseste): 
– un vas gol in care urmeaza sa mixam fondantul se pune la frigider
– apa impreuna cu zaharul se pun intr-un vas, pe foc mic
– se amesteca din cand in cand pana cand se formeaza un sirop gros – aici gasiti detaliat tot ce trebuie despre fondant
– se adauga si cele doua linguri de miere, se omogenizeaza si se ia amestecul de pe foc si se muta in vasul rece de la frigider
– se mixeaza amestecul pana cand incepe sa se albeasca si sa devina mai gros (nu trebuie mixat foarte mult pentru ca riscati sa se intareasca prea mult), se adauga si cacaoa si se mai mixeaza foarte putin, atat cat sa se incorporeze si aceasta
– in cazul in care se ingroasa prea mult, fondantul se pune pe foc si se amesteca incontinuu pana se topeste si e gata de folosit
– cu ajutorul unei linguri, se orneaza eclerele cu el

Pofta buna!

 

 

 

 

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

  1. Laura spune:

    Arata delicios ! 🙂

  2. Viky spune:

    Eu in crema adaug 250g frisca din lapte batuta proaspata sau albusurile batute spuma ,

    • stefy spune:

      orice sfat e binevenit aici, atat pentru mine cat si pentru cititorii mei! multumesc pentru el! Pana acum nu am incercat sa fac crema de vanilie, asa cu mi-au spus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.