Covrigi polonezi

Cand am de ales sa fac un desert, optez de cele mai multe ori pentru o prajitura, insa nici aluaturile dulci nu-mi displac. Si pentru ca pana acum nu am facut acasa covrigi polonezi, am zis ca e momentul sa-mi incerc norocul si cu ei. Desi aveam impresia ca se fac mai greu, nu e deloc asa, doar ca etapele de pregatire au timpi de asteptare, dar rezultatul merita toata asteptarea 🙂

Ingrediente (pentru o tava de 20×30 cm):
Aluat:
– 7 g drojdie uscata
– 160 ml lapte
– 50 g unt la temperatura camerei
– 80 g zahar tos
– 300 g faina
– un ou marimea M
– 30 g miere de albine
– 2 linguri ulei
– coaja de lamaie
Pentru uns:
– 50 g unt la temperatura camerei
– un ou marimea M
Sirop:
– 300 g zahar
– 500 ml apa
– 1-2 picaturi esenta de rom
– 30 g miere de albine

Mod de preparare:
Sirop:
– apa impreuna cu zaharul se pun la fiert pana dau cateva clocote
– se inchide focul si se adauga mierea si esenta de rom si se lasa sa se raceasca partial
Aluat:
– se incalzeste laptele putin si se amesteca cu untul si zaharul
– se adauga apoi drojdia, se amesteca si apoi acestea se toarna peste faina, pusa in vasul de framantat
– se adauga si oul, mierea si coaja de lamaie si se framanta aluatul pana se obtine un aluat elastic, care se desprinde cu usurinta de pe vas
– se adauga si uleiul, se incorporeaza si acesta in aluat, si apoi aluatul se lasa la dospit, circa 60 de minute, pana cand isi dubleaza volumul
– aluatul crescut, se intinde intr-o foaie (cat mai dreptunghiulara), se unge pe toata suprafata cu unt, si se impatureste in 3 , apoi apoi capetele se unesc la mijloc (ca in pozele de mai jos)

– aluatul astfel impaturit, se pune intr-o folie alimentara si se da la frigider pentru 60 de minute
– dupa cele 60 de minute, se intinde aluatul sub forma de dreptunghi, si se taie fasii de circa 1,5 cm
– fiecare fasie de aluat se rasuceste si se formeaza covrigul
– covrigii formati, se aseaza in tava de copt tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut circa 30 de minute
– se ung apoi cu oul batut, si se dau in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de circa 20-22 de minute (pana cand sunt rumeni)  – se lasa 10 minute, si apoi se toarna siropul caldut

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.