Covrigi polonezi

Cand am de ales sa fac un desert, optez de cele mai multe ori pentru o prajitura, insa nici aluaturile dulci nu-mi displac. Si pentru ca pana acum nu am facut acasa covrigi polonezi, am zis ca e momentul sa-mi incerc norocul si cu ei. Desi aveam impresia ca se fac mai greu, nu e deloc asa, doar ca etapele de pregatire au timpi de asteptare, dar rezultatul merita toata asteptarea 🙂

Ingrediente (pentru o tava de 20×30 cm):
Aluat:
– 7 g drojdie uscata
– 160 ml lapte
– 50 g unt la temperatura camerei
– 80 g zahar tos
– 300 g faina
– un ou marimea M
– 30 g miere de albine
– 2 linguri ulei
– coaja de lamaie
Pentru uns:
– 50 g unt la temperatura camerei
– un ou marimea M
Sirop:
– 300 g zahar
– 500 ml apa
– 1-2 picaturi esenta de rom
– 30 g miere de albine

Mod de preparare:
Sirop:
– apa impreuna cu zaharul se pun la fiert pana dau cateva clocote
– se inchide focul si se adauga mierea si esenta de rom si se lasa sa se raceasca partial
Aluat:
– se incalzeste laptele putin si se amesteca cu untul si zaharul
– se adauga apoi drojdia, se amesteca si apoi acestea se toarna peste faina, pusa in vasul de framantat
– se adauga si oul, mierea si coaja de lamaie si se framanta aluatul pana se obtine un aluat elastic, care se desprinde cu usurinta de pe vas
– se adauga si uleiul, se incorporeaza si acesta in aluat, si apoi aluatul se lasa la dospit, circa 60 de minute, pana cand isi dubleaza volumul
– aluatul crescut, se intinde intr-o foaie (cat mai dreptunghiulara), se unge pe toata suprafata cu unt, si se impatureste in 3 , apoi apoi capetele se unesc la mijloc (ca in pozele de mai jos)

– aluatul astfel impaturit, se pune intr-o folie alimentara si se da la frigider pentru 60 de minute
– dupa cele 60 de minute, se intinde aluatul sub forma de dreptunghi, si se taie fasii de circa 1,5 cm
– fiecare fasie de aluat se rasuceste si se formeaza covrigul
– covrigii formati, se aseaza in tava de copt tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut circa 30 de minute
– se ung apoi cu oul batut, si se dau in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de circa 20-22 de minute (pana cand sunt rumeni)  – se lasa 10 minute, si apoi se toarna siropul caldut

Pofta buna!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.