Prajitura Krantz

Cand am vazut prima data reteta (fara sa o citesc) mi s-a parut ca este tare mult de munca la aceasta prajitura si am tot amanat sa o fac din lipsa de timp. Insa cand am terminat-o de pregatit, mi-am dat seama ca m-am speriat degeaba, nu e greu de facut, fiind vorba de niste foi de bezea cu nuci, o crema simpla si un krantz! Deci nu va speriati si apucati-va de pregatit prajitura in weekendul ce sta sa inceapa! 🙂

Ingrediente (pentru o tava de 20×30 cm):
Blaturi:
– 8 albusuri (de la oua maimea L)
– 230 g zahar
– 280 g nuci macinate
– 5 linguri cu varf de faina
– un praf de sare
Crema:
– 8 galbenusuri
– 150 g  zahar
– 250 g unt la temperatura camerei
– 1/2 lingurita esenta de vanilie
Krantz:
– 110 g zahar
– 110 g nuca

Mod de preparare:
Blaturi:
– albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin spuma
– se adauga treptat zaharul, continund cu mixarea pana cand se obtine o spuma ferma ca de bezea
– se adauga nucile macinate si se amesteca cu o lingura/spatula, cu miscari circulare, de jos in sus pana se incorporeaza si acestea– la final se adauga faina si se amesteca usor pana la incorporarea acesteia in amestec– compozitia rezultata se imparte in 3 parti egale din care se vor coace 3 foi
– fiecare parte din compozitie, se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, timp de circa 13 minute
– foile coapte, se lasa la racit si apoi se desprinde hartia de copt de pe ele
Crema:
– galbenusurile se mixeaza foarte bine cu zaharul pana isi dubleaza volumul
– vasul cu galbenusuri se pune pe baie de aburi, astfel incat peretii vasului sa nu atinga apa din vasul de pe foc
– se amesteca incontinuu in crema, astfel incat aceasta sa nu se prinda de partea inferioara a vasului
– se lasa pe foc pana cand crema se ingroasa ca o smantana (eu am lasat pe foc fix 7 minute, cu flacara mai mare)– compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca total
– untul moale se mixeaza spuma impreuna cu esenta de vanilie, apoi crema de galbenusuri racita total, se adauga peste unt si se amesteca pentru omogenizareKrantz:
– se toaca nucile (mai marunt sau mai grosier in functie de preferinte)
– intr-un vas cu fund dublu, se pune zaharul la topit, la foc mic, amestecand incontinuu in el
– cand s-a topit, se adauga nucile tocate, se amesteca si se inchide focul
– amestecul se rastoarna pe o hartie de copt si se lasa la racit krantzul racit se macina sau se zdrobeste cu un sucitor
Asamblare:
– crema se imparte in 3 partie egale
 se unge prima foaie cu crema, se aseaza apoi a doua foaie, se unge cu crema, se aseaza a treia foaie si se unge cu crema
– deasupra trebuie sa aveti strat de crema– peste crema se pune krantzul macinat/tocat si se da prajitura la frigider timp de 1-2 ore– se portioneaza apoi si se serveste

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Dana spune:

    E prajitura mea preferata, delicioasa!!! Arata foarte, foarte apetisant! Te felicit ca ai avut rabdare sa o faci si sa ne inspiri 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.