Gogosi de post umplute cu mere

Pentru ca suntem in plin post, o reteta de gogosi de post, cred ca e binevenita pentru cei ce postesc, dar nu numai pentru ei. Eu le-am pregatit si atunci cand nu era post, sau uneori folosesc reteta de la acest aluat de post, dar le umplu cu ciocolata. Asa impac pe toata lumea! 🙂

Ingrediente:
Aluat:
– 400 ml apa calduta 
– 12 g drojdie proaspata
– 3 linguri zahar
– 3 linguri ulei
– 610 g faina + 50 g pentru modelat
Umplutura:
– 1,2 kg mere
– esenta de mere cu scortiosara
– 4 linguri zahar
– 1 lingura ulei

– ulei pentru prajit
– zahar pudra (optional)

Mod de preparare:
Umplutura:
– se curata merele de coaja si se dau prin razatoarea cu ochiuri mari
– merele rase se storc de zeama si se pun la calit cu o lingura de ulei si cu zaharul
– se lasa pe foc pana cand scade toata zeama, iar la final se adauga cateva picaturi de esenta de mere cu scortiosara si se omogenizeaza
– se ia amestecul de pe foc si se lasa la racit
Aluat:
– se amesteca apa cu uleiul si se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva zaharul
– dupa ce s-a dizolvat zaharul se adauga drojdia, si se amesteca pana se topeste aceasta
– faina se pune in vasul pentru framantat si peste ea se adauga amestecul lichid si se framanta aluatul pana ce acesta se desprinde usor de peretii vasului pentru framantat (daca este moale, mai adaugati faina, caci cantitatea utilizata difera in functie de tipul de faina folosita)
– aluatul obtinut se acopera cu un prosop si se lasa la dospit, la loc cald
– cand aluatul si-a dublat volumul se trece la facut gogosilecand aluatul si-a dublat volumul se trece la facut gogosile
– pe blatul de lucru, se intinde faina si se iau bucati din aluat din care se intind foi potrivite de grosime
– cu ajutorul unui pahar cu gura mai mare sau chiar un bol mic, se decupeaza cercuri

– pe fiecare cerc de aluat se pune compozitie de umplutura si apoi se aduna marginile sub forma unei boccelute (ca la poale in brau), se aplatizeaza putin cu mana si gogosile astfel formate se pun la prajit in baie de ulei incins
– se prajesc la foc potrivit pe ambele parti, apoi gogosile se scot pe un prosop de hartie pentru a scapa de surplusul de ulei, se pudreaza cu zahar pudra (optional) si se servesc

Pofta buna!

 

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.