Varza murata pentru iarna (pusa la butoi)

Stiu ca a trecut de ceva timp, vremea de pus varza la murat, dar am uitat sa va scriu reteta la timpul potrivit si am uitat de ea. Am gasit-o astazi, si pentru ca nu vreau sa o ratacesc si sa uit iar de ea, o scriu acum, cu speranta ca va prinde bine cuiva in anii urmatori! Reteta mea nu e una cu mult diferita de alte retete, dar eu asa am pus varza la murat in fiecare an si nu am avut probleme cu ea! Atunci cand alegi varza pentru murat, e bine sa te ghidezi dupa urmatoarele lucruri: pentru varza murata care se va folosit la sarmale se pune varza „moale” la strangerea in mana, iar pentru varza de mancat ca muratura, se cauta varza infoiata, densa, tare la strangerea in mana! Reteta de mai jos e valabila pentru ambele tipuri de varza.

Ingrediente (pentru un butoi de 30 l):
– 10 bucati de varza potrivite ca marime (daca sunt mai mari incap undeva la 8 bucati)
– 2-3 telini cu tot cu frunze
– 2 radacini de hrean
– saramura: la 1 l de apa se pune o lingura mare (de ciorba) de sare grunjoasa alimentara neiodata

Mod de preparare:
– varza se curata de frunzele vestede de deasupra (daca e cazul)
– telina se curata de coaja, se separa radacinile de funze si se spala atat frunzele cat si radacinile de telina– la partea inferioara a butoiului se pun cateva frunze de telina si cateva felii de radacina de telina
– se pune varza in butoi (intreaga, jumatati sau tocata – eu de obicei o tai in jumatati) si printre jumatatile de varza se pun si 2 radacini de hrean curatate de coaja si despicate in doua (nu trebuie pus mai mult hrean, pentru ca acesta va intari varza; doar in cazul in care o puneti tocata puteti pune chiar 3 radacini de hrean)

– deasupra jumatatilor de varza, la partea superioara a butoiului, se pune restul de frunze de telina

– acum se pregateste saramura: intr-un vas de 10 l se pun 10 l apa si cate o lingura de sare grunjoasa neiodata de sare pentru fiecare litru de apa
– saramura se adauga peste varza in butoi, si se repeta operatiunea de pregatire a saramurei pana ce se umple butoiul
– se inchide butoiul si se pastreaza intr-un loc racoros la o temperatura de 5-10 grade, pentru ca varza sa se mureze lent (recomandat beci, sau balcon unde este foarte racoare)

 

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Ador varza murata!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.