Prajitura „Alba ca zapada”

Pentru mine prajiturile cu foi, inca sunt o provocare si poate tocmai din acest motiv nu am retete de genul asta pe site (doar prajitura Televizor am facut-o pana acum). Dar astazi mi-am invins din nou temerile si am facut „alba ca zapada” pentru ca stiu cat de mult ii place sotului! Si pentru el, pot infrunta temerile legate de foi :))) Dupa ce am facut foile mi-am dat seaman ca nu e chiar asa de greu, pe cat imi imaginam! Deci va puteti apuca si voi de treaba chiar daca nu ati mai facut foi pana acum!

Ingrediente (pentru 4 foi pentru o tava de 20×32 cm):
Foi:
– 9 linguri lapte

– 9 linguri zahar
– 9 linguri ulei
– 3 oua
– 590 g faina
– 1 lingurita de amoniu stins cu zeama de lamaie
– un praf de sare

Crema:
– 800 ml lapte 
– 150 g  unt
– 7 linguri zahar
– 6 linguri faina
– coaja si zeama de la 2 lamai

– zahar pudra pentru decor

Mod de preparare:
Foi:
– ouale se mixeaza cu sarea, uleiul si zaharul pana cand se topeste zaharul
– se adauga apoi faina, laptele si amoniu stins cu zeama de lamaie si se framanta aluatul – care trebuie usor lipicios
– aluatul obtinut se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider pentru 2 ore– dupa cele 2 ore, aluatul se imparte in 4 partie egale: la mine au cantarit 250 de grame fiecare– se decupeaza hartia de copt fix cat tava de copt si se pune fiecare parte de aluat pe ea, cu faina presarata peste aluat– cu ajutorul sucitorului, se intinde fiecare foaie direct pe hartia de copt (astfel evitati sa faceti foaia mai mica sau mai mare decat este tava), apoi se inteapa cu furculita din loc in loc – fiecare foaie se coace pe dosul tavii, la o temperatura de 200 de grade, circa 3-4 minute (eu mai intai am intins toate foile si apoi le-am copt)
Crema:
– laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul
– cand s-a topit zaharul se adauha untul si se amesteca usor pana se topeste si acesta
– se adauga apoi treptat cate o lingura de faina si se amesteca cu un tel pana se pune toata faina
– se lasa la fiert pana se ingroasa ca o budinca
– la final se adauga zeama si coaja de la lamai, se omogenizeaza si se inchide focul
– se lasa la racit (pentru a nu prinde crusta se acopera cu folie alimentara)
– cand s-a racit crema, se imparte in 3 parti egale si cu ea se umplu foile
– prajitura pe pune pe un platou/planseta dreapta si peste ea se aseaza un tocator sau ceva greu cat toata suprafata prajiturii
– se lasa la frigider 12 ore

– se taie marginile neuniforme si apoi se portioneaza in patratele, romburi dupa dorinta fiecaruia iar pe deasupra se pudreaza cu zahar pudra

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Anonim spune:

    Arată foarte bine o sa încerc sa le fac si eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.