Tort cu crema de mascarpone si ananas

Tortul acesta l-am facut cu mare, mare drag, pentru onomastica tatalui meu si a surorii mele (de sf. Ioan), fiind si primul tort facut special pentru ei! Au vrut un tort simplu, cu fructe si m-au lasat pe mine sa aleg combinatia, asa ca mie mi s-a parut perfecta aceasta dintre crema de mascarpone si bucatile de ananas! La multi ani dragii mei inca o data si la cat mai multe aniversari impreuna! 

Ingrediente:
Blat (pentru 3 blaturi  de 24 cm):
– 8 oua

– 270 g zahar
– 12 linguri ulei 
– 10 linguri cu varf de faina 
– 4 linguri cacao
– esenta de vanilie
Crema de mascarpone:
– o conserva de ananas bucati
– 650 ml frisca lichida
– 500 g mascarpone
– 80 g zahar pudra
– 4 galbenusuri
– 8 linguri zahar
– 6 linguri lapte
– 15 g gelatina
– cateva picaturi esenta de vanilie
Sirop:
– 100 ml apa
– 3 linguri zahar
– putina esenta de vanilie
Decor:
– 100 g ciocolata cu lapte
– 50 ml frisca lichida
– crema de mascarpone
– fulgi de ciocolata si ornamente de zahar

Mod de preparare:
Blat:
– albusurile se separa de galbenusuri
– albusurile se mixeaza cu zaharul adaugat treptat pana se obtine o spuma ferma ca de bezea
– galbenusurile se amesteca cu uleiul si apoi se amesteca cu spuma de albusuri si se omogenizeaza
– se adauga faina treptat si se amesteca cu miscari circulare de jos in sus pentru a nu ramane cocoloase de faina
– la final se adauga prin cernere, cele 4 linguri de cacao si se amesteca bine pentru a omogeniza compozitia
– intr-o tava de 24 de cm, tapetata cu hartie de copt, se toarna compozitia se se coace in cuptorul preincalzit la 160 de grade, timp de circa 50 de minute (se poate imparti compozitia in 3 partie egale si se pot coace separat cele 3 blaturi)
– cand este gata blatul, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca total, apoi se ia hartia de copt de pe el si se taie in 3 blaturi cat mai egale
Sirop:
– apa se amesteca cu zaharul si se pune pe foc pana se topeste zaharul
– cand s-a topit zaharul, se inchide focul, se adauga esenta de vanilie, se omogenizeaza si se lasa la racit
Crema de mascarpone:
– galbenusurile se amesteca cu laptele si zaharul si se pun pe foc mic, amestecand incontinuu pana se obtine o compozitie cremoasa, ca o budinca
– se adauga apoi esenta de vanilie si se lasa la racit
– gelatina se pune la hidratat in 4 linguri de apa rece
– frisca se mixeaza cu zaharul pudra pana se intareste
– peste frisca mixata, se adauga crema de galbenusuri racita si mascarponele si se mixeaza din nou, pana la omogenizare
– gelatina se topeste la cuptorul cu microunde, se amesteca cu 4 linguri din compozitia de frisca si apoi se adauga peste restul de crema
– se mixeaza, se adauga bucatele de ananas scurse de compot si se omogenizeaza cu o spatula
Asamblare:
– pe un platou se aseaza primul blat de tort
– se insiropeaza blatul cu compotul de la ananas si peste el se pune prima parte din crema (crema se imparte in 3 parti, din care o parte mai mica se va folosi la ornat)
– se uniformizeaza stratul de crema si peste el se aseaza al doilea blat
– acesta se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop pregatit si racit, si apoi peste el se pune a doua parte de crema
– se uniformizeaza stratul de crema si peste el, se aseaza ultimul blat, care se insiropeaza cu restul de sirop
– tortul de imbraca in restul de crema, se orneaza cu ciocolata topita cu frisca si racita in totalitate si se da la frigider, minim 4 ore pana la servire

– se feliaza si se serveste cu pofta

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.