Tort simplu cu iaurt si capsuni

Am facut acest tort de Sf. Constantin si Elena cand am avut doi sarbatoriti in casa, dar cand timpul nu era de partea mea, si a trebuit sa aleg ceva simplu dar gustos. Deci nu este un tort cu pretentii, insa este delicios si racoros, numai bun pentru vremea caniculara de acum! Am reusit sa fac doar cateva poze simple, pentru ca atunci cand a fost numai bun de servit, au aparut si musafirii pofiticiosi :)) si nu am avut timp de poze!

Ingrediente (pentru o tava de 21 cm):
Blat:
– 2 oua marimea M
– 5 linguri cu zahar
– 4 linguri ulei
– 5 linguri faina
Crema de iaurt:
– 300 g iaurt
– 250 ml frisca lichida
– 10 g gelatina granule
– 6 linguri zahar
– 150 g capsuni
Glazura:
– 200 g ciocolata cu lapte
– 100 ml frisca lichida
– cateva capsuni
Sirop:
– 100 ml apa
– 5 linguri zahar
– 2 picaturi esenta de vanilie

Mod de preparare:
Blat:
– albusurile se separa de galbenusuri
– albusurile se mixeaza cu zaharul adaugat treptat, pana se obtine o spuma ca de bezea
– galbenusurile se amesteca bine cu uleiul si se adauga peste spuma de albusuri
– compozitia se omogenizeaza si apoi se adauga faina
– se incorporeaza bine si faina in amestec si compozitia rezultata se toarna intr-o tava rotunda (cu pereti detasabili) tapetata cu hartie de copt si se da in cuptorul in prealabil incalzit (eu am copt blatul circa 15 min la 175 de grade)
– cand este gata se scoate din cuptor, se scoate din tava, se dezlipeste hartia de copt de pe el si se lasa la racit
Crema de iaurt:
– capsunile se spala, se curata de codite, se taie bucati si se pun la scurs intr-o sita
– frisca se mixeaza foarte bine pana se ingroasa
– iaurtul (se opresc 3 linguri din iaurt) se amesteca foarte bine cu cele 5 linguri de zahar, apoi se adauga peste frisca si se mixeaza pana la omogenizare
– gelatina se hidrateaza 5 minute in 3 linguri de apa, apoi se divolva la bain-marie sau la microunde, cateva secunde (nu trebuie sa fiarba, caci isi pierde proprietatile)
– gelatina dizolvata se amesteca cu cele 3 linguri de iaurt, apoi se incorporeaza in crema de iaurt
– se mixeaza pentru omogenizare, apoi se adauga bucatile de capsuni si se amesteca cu o lingura pana la incorporarea capsunilor in crema
Glazura de ciocolata (se prepara dupa cel putin 3 ore):
– ciocolata rupta bucati se pune cu frisca, la foc mic
– se lasa pe foc pana se topeste ciocolata, dar fara a lasa amestecul sa fiarba
– se amesteca incontinuu pana cand ciocolata este topita
– glazura se lasa partial la racit, timp in care se asambleaza tortul
Glazura de ciocolata:
– apa impreuna cu zaharul se pun pe foc
– se amesteca din cand in cand, si se lasa pe foc, pana s-a dizolvat zaharul
– cand zaharul s-a topit, se inchide focul, se adauga esenta si se lasa la racit
Asamblare:

– blatul de tort se aseaza in tava rotunda in care s-a copt
– blatul de tort se insiropeaza cu siropul de zahar
– peste blatul insiropat se pune crema de iaurt si se niveleaza frumos
– tortul se da la frigider minim 2-3 ore (pana cand crema de iaurt s-a intarit)
– se scoate cu grija din forma, seaseaza pe un platou (partea inferioara a tavii va fi sub tort), se toarna glazura de ciocolata si se orneaza cu cateva capsuni
– se feliaza si se serveste

Pofta buna!

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.