Prajitura ecler

Cand imi propun sa fac o reteta de mancare, care imi capteaza atentia, trece mult timp pansa sa o pregatesc, insa cand e vorba de o prajitura, o execut imediat. Caci da, asta sunt eu, o mare iubitoare de dulce :))) Eclerele nu sunt numai preferatele mele ci si ale celorlalti membri ai familiei, asa ca atunci cand m-am hotarat sa le pregatesc direct sub forma de prajitura, toata lumea a fost incantata!

Ingrediente (pentru o tava de 38*28 cm):
Blat:
– 5 oua

– 150 g unt
– 150 g faina
– 200 ml lapte
– 100 ml apa
– un praf de sare
Crema de vanilie:
– 500 ml lapte
– 3 galbenusuri
– 4 linguri rase de amidon
– esenta de vanilie
– 100 g zahar
– 300 ml frisca lichida
– 10 g gelatina (granule)
Crema de ciocolata:
– 200 g ciocolata cu lapte
– 120 ml frisca lichida
Crema de frisca:
– 250 ml frisca lichida
– 4 linguri zahar pudra

Mod de preparare:
Blat:
– intr-un vas se amesteca apa, laptele si untul cu un praf de sare si se pune vasul pe foc (flacara medie)
– cand s-a topit untul si amestecul da in clocot, se adauga faina toata o data si se amesteca pentru incorporarea ei si se da focul la mic– se lasa amestecul pe foc pana cand la partea inferioara a vasului, se formeaza o pelicula alba (circa 3-4 minute) amestecand in continuu prin el
– amestecul obtinut se lasa sa se raceasca
– cand amestecul este complet racit, se adauga pe rand cate un ou, mixand dupa fiecare ou, pana la incorporarea acestuia
– compozitia obtinuta, se intinde uniform  (cu ajutorul unei spatule) intr-o tava antiaderenta, unsa in prealabil cu ulei, ridicandu-se putin din blat si pe peretii tavii– se da la cuptorul, in prealabil incalzit, la 200 de grade, timp de 30 de minute

– blatul va creste neuniform, gen incretit, dar nu va faceti griji, asa trebuie sa arate 🙂– cand este gata, se scoate din tava, pe un gratar si se lasa sa se raceasca in totalitate
Crema de vanilie:
– galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga amidonul, esenta de vanilie si laptele caldut si se omogenizeaza
– amestecul se pune intr-un vas pe foc mic, amestecand incontinuu pana cand se ingroasa ca o budinca
– se inchide focul, se adauga 2-3 picaturi de esenta de vanilie si se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand prin crema, pentru a nu forma o pelicula la suprafata– gelatina se pune la hidratat in 3-4 linguri de apa, timp de circa 10 minute
– separat, frisca se mixeaza pana se ingroasa si se amesteca cu crema de vanilie racita
– se mixeaza pentru omogenizare
– gelatina hidratata, se topeste la cuptorul cu microunde si se adauga peste amestecand, mixand puternic circa 1 minut
– crema obtinuta se aseaza peste blatul racit complet si se da pentru circa 30 de minute la frigider
Crema de ciocolata:
– ciocolata rupta bucati se pune la topit impreuna cu frisca, la foc mic
– se amesteca incontinuu, si cand ciocolata s-a topit de inchide focul si se lasa sa se raceasca
– ciocolata racita (din care se pastreaza 4 linguri) se pune peste stratul de crema de vanilie si se da din nou prajitura la frigider pentru 30-45 de minute
Crema de frisca:

– frisca lichida se mixeaza cu zaharul pudra pana se intareste
– se pune peste stratul de ciocolata, se uniformizeaza, iar deasupra se pune restul de crema de ciocolata
– prajitura se lasa la frigider minim 3 ore inainte de a fi servita

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.