Tort Raffaello

Desi de obicei fac torturi doar cand sunt ocazii speciale, pe acesta l-am facut weekendul trecut pentru ca era in asteptare de multa vremea si nu am mai avut rabdare sa astept pana la un nou sarbatorit din familie! Am avut si cativa degustatori, asa ca daca vad reteta postata sper sa spuna daca le-a placut! Ideea este ca nu am apucat sa fac prea multe poze, pentru ca se invarteau cu totii in jurul tortului :)) si asteptau sa-l serveasca!

Ingrediente (pentru un tort cu diametru de 24 cm si doua foi de tort):
Blat:
– 7 albusuri
– 250 g zahar
– 6 linguri faina
– 3 linguri cu varf fulgi de nuca de cocos
– un praf de sare
– 250 g zahar
Crema:
– 7 galbenusuri
– 600 ml lapte
– 200 g zahar
– 50 g amidon
– 250 g mascarpone
– 325 ml frisca lichida
– 50 g fulgi nuca de cocos
– 3 linguri zahar pudra
– esenta de vanilie (2-3 picaturi)
Sirop:
– 250 ml apa
– 50 g zahar
– putina esenta de vanilie
Ornat:
bomboane Raffaello
– fulgi de cocos
– migdale

Mod de preparare:
Blat:
– albusurile se mixeaza spuma cu un praf de sare
– se mixeaza apoi albusurile cu zaharul, adaugat treptat, pana se obtine o spuma ferma ca de bezea
– se adauga apoi faina si se amesteca cu o spatula de jos in sus, pana la incorporarea acesteia in bezeaua de albusuri
– la final se adauga fulgii de cocos si se omogenizeaza amestecul
– compozitia se toarna in tava de tort, tapetata cu hartie de copt si se da in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de circa 35 de minute
– cand este copt, se scoate cu grija din tava (asa fierbinte), si se pune la racit pe un gratar
– cand s-a racit se taie in doua foi

Crema:
– galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga laptele caldut, amidonul si esenta de vanilie
– amestecul se pune intr-un vas pe foc mic, amestecand incontinuu pana cand se ingroasa ca o budinca
– cand e gata, se inchide focul, se adauga esenta, se amesteca si se lasa la racit, amestecand din cand in cand prin ea, pentru a nu prinde pelicula
– separat, frisca lichida se mixeaza cu zaharul pudra pana se intareste
– se adauga apoi crema de galbenusuri si se mixeaza, iar in final se adauga mascarponele si fulgii de nuca de cocos si se mixeaza pana la omogenizare
Sirop:
– apa impreuna cu zaharul se pun pe foc, amestecand din cand in cand, pana se dizolva zaharul
– se inchide focul, se adauga putina esenta de vanilie si se lasa sa se raceasca in totalitate
Asamblare:
– pe platoul pentru tort se aseaza primul blat, se insiropeaza cu 1/2 din cantitatea de sirop si peste el, se pune 3/4 din crema de cocos
– se niveleaza si peste stratul de crema, se aseaza al doilea blat care se insiropeaza cu restul de sirop
– se lasa 20 de minute la frigider, apoi se orneaza cu restul de crema, cu fulgi de cocos, bomboane Raffaello si migdale
– se lasa circa 4 ore la frigider, desi cel mai bine e sa-l lasati peste noapte si se serveste

Pofta buna!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.