Tort Sah

Luna trecuta a fost ziua tatalui meu, ocazie cu care am refacut acest tort minunat, gustos si deosebit de prezentabil. A fost tare laudat, insa cu toti musafirii prezenti acolo, nu am mai reusit sa fac poze si la cat de frumos a iesit interiorul, asa ca trebuie sa ma credeti pe cuvant…

Ingrediente:
Blat:

– 4 oua
– 150 g zahar
– 6 linguri faina
– 6 linguri ulei
Crema de mascarpone:
– 500 g mascarpone
– 250 ml frisca lichida
– 6 linguri zahar pudra
– 10 g gelatina 
Crema de ciocolata:
– 200 g ciocolata
– 300 ml frisca lichida
– 10 g gelatina
Sirop:
– 300 ml apa
– 5 linguri zahar 
– o lingurita esenta de rom
Decor:
– 100 g ciocolata cu lapte
– 50 ml frisca lichida
– 8 linguri din crema de mascarpone pregatita pentru tort, cateva felii de portocale, migdale, bomboane de ciocolata

Mod de preparare:
Blat :
– se separa albusurile de galbenusuri
– albusurile se bat spuma, ca de bezea, cu un praf de sare si cu zaharul
– galbenusurile se amesteca bine cu uleiul, dupa care se adauga peste albusurile spuma
– se amesteca bine pana la omogenizare si apoi se adauga faina cernuta 
– se amesteca usor cu o lingura, de jos in sus pana se incorporeaza bine faina si rezulta un amestec omogen
– compozitia rezultata se imparte in 2 parti si se coc 2 blaturi in tava de tort, de 24 de cm, tapetata cu hartie de copt, la 150 de grade, timp de 15 minute pentru fiecare blat in parte – sau puteti coace un singur blat si apoi il lasati sa se raceasca si il taiati in 2 blaturi
– blaturile se lasa sa se raceasca

Sirop :
– cei 100 ml de apa, se pun, impreuna cu zaharul, intr-un vas, care se pune pe foc
– se lasa pe foc pana se topeste zaharul
– cand s-a topit zaharul, se adauga esenta, se amesteca si se inchide focul 
– siropul se lasa la racit

Crema de ciocolata:
– ciocolata se rupe bucati si se pune la topit, la foc mic, impreuna cu 100 ml frisca lichida
– se lasa la racit, apoi se mixeaza pana devine o compozitie cremoasa
– gelatina se hidrateaza 5 minute in 3 linguri de apa, apoi se divolva la bain-marie sau la microunde, cateva secunde
– dupa ce a fost dizolvata, gelatina se toarna peste crema amestecand energic
– apoi 200 ml frisca lichida se bate pana devine rigida si se mixeaza cu crema de ciocolata pana se omogenizeaza si se pune intr-un pos cu capat rotund sau steluta (de preferat ca posul sa fie cat mai mare)

Crema de mascarpone:
– frisca se mixeaza cu zaharul pudra
– frisca batuta se amesteca cu mascarponele
– gelatina se hidrateaza 5 minute in 3 linguri de apa, apoi se divolva la bain-marie sau la microunde, cateva secunde
– gelatina dizolvata se amesteca cu 2-3 linguri din crema de frisca si mascarpone, apoi se incorporeaza in restul cremei, se mixeaza circa 1 minut si crema obtinuta apoi se toarna intr-un pos cu capat rotund sau steluta
– dupa ce am pregatit cele 3 componente se trece la asamblarea tortului
Asamblare:
– pe un platou se aseaza inelul tavii in care am copt blatul se aseaza prima foaie de blat, care se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop pregatita
– se pune crema, de la margine spre centru, crema de mascarpone, crema de ciocolata, crema de mascarpone, crema de ciocolata, si tot asa pana se termina de acoperit blatul (daca aveti doar un pos – puneti crema de mascarpone in 3-4 cercuri, apoi spalati posul si umpleti apoi restul cu crema de ciocolata)

– apoi se incepe cu crema de ciocolata de la margine, se continua cu crema de mascarpone si tot asa, si se da la frigider pentru 30 de minute
– la final se adauga al doilea blat care se insiropeaza cu restul de sirop si se lasa la frigider pentru circa 2 ore

Decor:
– ciocolata rupta bucati se topeste la bain marie impreuna cu frisca lichida si se lasa putin sa se racoreasca
– tortul se acopera cu 5 linguri de crema de mascarpone si se niveleaza cu o spatula
– se decoreaza cu ciocolata lichida pe margini si cu restul de crema (cu ajutorul unui pos), cu felii de portocale sau cu ce va place voua!

– sectiunea este pozata de la prima incercare a acestui tort, acum vreo 7-8 ani 🙂

Pofta buna!!!

De asemenea, ai putea dori...

8 răspunsuri

  1. stefy spune:

    daca ma lasa fina voastra, va fac!!!:P

  2. Aurora spune:

    Mmmm,cand venim la voi vreau neaparat sa ne faci acest tort! arata foarte bine si vad ca e si foarte laudat! va pupam

  3. stefy spune:

    si mie imi trebuie mult curaj sa fac retete de astea:P

  4. Danutza spune:

    Ti-a iesit super! Eu de obicei fug de prajiturile mai migaloase de frica sa nu le stric, dar am notat reteta, poate imi fac curaj:)

  5. stefy spune:

    cu mare drag pastrez o portie si pentru tine data viitoare cand il mai fac!!

  6. Simona Patras spune:

    Si eu vreau o feliuta Stefania :)!
    Arata foarte bine!

  7. stefy spune:

    cu cel mai mare drag data viitoare cand mai facem!

  8. ali spune:

    Foarte bine arata!

    Vrem si noi o feliuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.