Tort cu mascarpone si zmeura


La multi ani, dragi mame si femei! Pentru ca e ziua noastra, va invit la un tort pe care l-am facut cu mare drag! Am ales culorile alb si rosu, ca sa fiu in pas cu sarbatoarea primaverii! Multe poze cu sectiunea nu am apucat sa fac, pentru ca s-au grabit unii sa-l deguste inainte de a face poze artistice! 😛 Iar ornatul torturilor, recunosc – nu este punctul meu forte, dar mereu le fac cu drag!

Ingrediente (pentru o tava de 21 cm):
Blat:
– 2 oua marimea M
– 5 linguri cu zahar
– 4 linguri ulei
– 5 linguri faina
Crema de mascarpone:
– 500 g mascarpone
– 7 linguri zahar pudra
– 20 g gelatina granule
Crema de zmeura:
– 500 g zmeura congelata
– 150 g frisca lichida
– 6 linguri zahar pudra
– 10 g gelatina granule
Sirop:
– 75 ml apa
– 3 linguri zahar
– 2 picaturi esenta de vanilie
Decor:
– 100 g ciocolata cu lapte
– 50 ml frisca lichida
– ornamente
– bomboane raffaello

Mod de preparare:
Blat:
– albusurile se separa de galbenusuri
– albusurile se mixeaza cu zaharul adaugat treptat, pana se obtine o spuma ca de bezea
– galbenusurile se amesteca bine cu uleiul, apoi acestea se adauga peste spuma de albusuri
– compozitia se omogenizeaza, cu ajutorul unei spatule, si apoi se adauga faina
– se incorporeaza bine si faina, amestecand usor de sus in jos, si compozitia rezultata se toarna intr-o tava rotunda (cu pereti detasabili) tapetata cu hartie de copt
– tava se da in cuptorul in prealabil incalzit la 175 de grade, timp de circa 15 minute
– cand este gata se scoate din cuptor, se scoate cu grija inelul detasabil al tavii, se dezlipeste hartia de copt de pe el si se lasa la racit, pe un gratar
– intre timp se pregateste siropul si apoi cele doua creme
Siropul:
– apa impreuna cu zaharul se pun pe foc
– se amesteca din cand in cand, si se lasa pe foc, pana s-a dizolvat zaharul
– cand zaharul s-a topit, se inchide focul, se adauga esenta de vanilie si se lasa la racit
Crema de mascarpone:
– gelatina granule se pune la hidratat in 5-6 linguri cu apa rece, timp de 10 minute
– frisca (din care se opresc 3 linguri pentru dizolvat gelatina) se mixeaza foarte bine cu zaharul pudra
– cand frisca este ferma si se tine de paletele mixerului se adauga mascarponele si se mai mai mixeaza circa 1 minut
– se incalzesc cele 3 linguri de frisca si apoi se adauga gelatina hidratata care a fost, in prealabil topita partial (circa 10-15 secunde in cuptorul cu microunde – dar puteti sari peste partea cu topitul la microunde) si se omogenizeaza bine amestecul, care se adauga apoi peste crema de mascarpone (amestecul de frisca si gelatina trebuie sa fie cald, nu fierbinte!!!)
– se mixeaza circa 30 de secunde si crema de mascarpone este gata
– in tava in care am copt blatul de tort, se pune blatul care se insiropeaza cu siropul racit, se lasa circa 10 minute cat sa patrunda siropul in blat si 3/4 din crema de mascarpone se pune peste blat si se niveleaza usor cu o spatula (puteti imparti crema de mascarpone in doua parti egale)
– se da la frigider pentru circa 30 de minute, timp in care pregatim crema de zmeura
– restul de crema de mascarpone se patreaza la temperatura camerei
Crema de zmeura:
– zmeura, lasata in prealabil la decongelat, se paseaza cu ajutorul unui blender
– piureul astfel obtinut, se trece printr-o sita, pentru a separa semintele provenite de la fructe

– gelatina se pune la hidratat in 4 linguri de apa rece
– frisca (din care se opresc 3 linguri pentru topit gelatina) se mixeaza cu zaharul pudra, pana cand devine ferma
– peste frisca batuta se adauga pireul de zmeura si se mixeaza pana la omogenizare (circa 30 de secunde la viteza maxima)

– se incalzesc cele 3 linguri de frisca si apoi se adauga gelatina hidratata care a fost, in prealabil topita partial (circa 10-15 secunde in cuptorul cu microunde – dar puteti sari peste partea cu topitul la microunde) si se omogenizeaza bine amestecul, care se adauga apoi peste crema de zmeura si se mixeaza circa 30 de secunde pentru incorporarea gelatinei in amestec
– crema de zmeura se aseaza peste crema de mascarpone si se da din nou tava la frigider pentru circa o ora
– peste stratul de zmeura, dupa cele 60 de minute, se aseaza restul de crema de mascarpone si se niveleaza usor cu o spatula
– tortul se lasa cel putin 4 ore la frigider inainte de a fi scos din forma de tort si se orneaza la final

Glazura de ciocolata:
– ciocolata rupta bucati se topeste impreuna cu frisca, la foc mic, amestecand incontinuu – amestecul nu trebuie sa fiarba!!!!
– cand s-a topit ciocolata, se ia de pe foc si se lasa la racit total – daca il ornati a doua zi, atunci se topeste ciocolata!
– tortul (eu l-am lasat peste noapte inainte de a-l scoate din forma) se scoate cu grija din forma de tort, se orneaza cu glazura de ciocolata, cu ornamente si cu bomboane

– recomandat este sa lasati macar 30 de minute glazura de ciocolata sa stea pe tort la rece, inainte de a aseza ornamentele si bomboanele, dar daca nu aveti timp la dispozitie (asa ca mine, puteti aseaza cu grija bomboanele imediat ce ati pus glazura) si se mai lasa tortul la frigider o ora

– se portioneaza si se serveste cu pofta

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.