Colac secuiesc


Nu am crezut ca poate fi atat de simplu sa faci si acasa colaci secuiesti! Eu sunt mare fan ai acestor colaci si mi-am dorit de mult timp sa-i pregates acasa, insa mi se parea ca e mare bataie de cap. Insa zilele aceastea a tot circulat pe net un filmulet cu o metoda simpla de a-i coace asa ca m-am pus pe treaba! Desi ai mei nu erau fani, au mancat cot la cot cu mine 🙂

Ingrediente (pentru 5 colaci):
– 2 oua
– 300 ml lapte
– 100 g zahar
– 100 g unt la temperatura camerei
– 600 g faina
– 25 g drojdie proaspata
– o lingurita esenta de vanilie
pentru uns colacii:
– 60 g zahar
– 30 g unt topit
– optional: nuca, nuca de cocos
pentru forma de copt (sucitor de lemn):
– 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
– folie de aluminiu

Mod de preparare:
– se incalzeste laptele putin si in el se adauga zaharul, drojdia si o lingura de faina si se lasa 5 minute, pentru activarea drojdiei
– faina se pune intr-un bol, si peste ea se adauga laptele, untul la temperatura camerei, ouale si esenta si se amesteca
– se framanta aluatul – e gata atunci cand se desprinde cu usurinta de pe peretii bolului
– se lasa la crescut o ora, acoperit, intr-un loc cald, feriti de curent de aer rece
– se imparte aluatul in 5 parti egale
– pe planseta de lucru (daca aluatul se prinde de planseta, adaugati putina faina pe ea)se modeleaza cate un snur lung si uniform astfel incat sa acopere intreaga suprafata ca obiectului pe care ii coaceti – in cazul nostru sucitorul

– sucitorul se unge cu ulei pe toata suprafata (de fiecare data cand coaceti cate un colac) si pe el se infasoara cate un snur, pe care il aplatizati putin astfel incat fasiile de aluat sa se uneasca intre ele

– colacul astfel format se unge cu unt topit si apoi se trece prin zahar, nuca etc

– sucitorul (a carui capete le-am invelit in folie de aluminiu ) cu colac, se aseaza in diagonala, ca suport, pe peretii unei tavi, si se da in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 20 de minute – tava este necesara, pentru ca la copt se mai poate scurge zahar caramelizat cu unt de pe colac

– cand sunt gata se scot usor de pe sucitor, se lasa sa se raceasca putin – in cazul in care aveti rabdare 🙂 si se servesc

Pofta buna!


2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.