Tort Egiptean cu nuca


La multi ani, copii mari si mici! Astazi de 1 iunie, le-am sarbatorit pe fete cu acest delicios tort egiptean, la care ne-am jucat impreuna pentru a-l face si a-l orna! Fix asa cum si-au dorit ele! Mai jos vedeti ce a iesit din joaca noastra! 🙂

Ingrediente (pentru o tava cu diam de 24 cm)
Blat: (tortul are 3 blaturi, iar ingredientele de mai jos sunt doar pentru un blat)
– 2 albusuri
– 2 linguri zahar
– 1/2 lingura faina
– 40 g nuci macinate
Crema de unt:
– 6 galbenusuri
– 6 linguri zahar
– 350 ml lapte
– 170 g unt de buna calitate (82% grasime, am folosit eu) – la temperatura camerei – trebuie sa fie moale
– 3 linguri amidon
– 2-3 picaturi esenta de vanilie
Crema de caramel:
– 200 g zahar
– 120 g nuci macinate
– 200 ml smantana pentru frisca
Decor:
– stickusuri de ciocolata
– 100 ml smantana pentru frisca
– 2 linguri zahar pudra

Mod de preparare:
Blat:
– fiecare blat se pregateste separat, si doar atunci cand este copt, cel anterior
– cele doua albusuri se bat spuma cu mixerul
– se adauga apoi, treptat, zaharul si se mixeaza pana albusurile devin spuma ca de bezea

– se adauga faina si nucile macinate si se amesteca, cu o spatula, pana la incorporarea lor in amestec
– compozitia obtinuta, se aseaza pe baza formei de copt, tapetata cu hartie de copt

– se coace la foc mic (140 grade), circa 20-25 de minute (pana cand e usor rumena)- cand se termina de copt

– cele 3 blaturi, selasa la racit, si abia cand s-au racit se scoate hartia de pe ele
Crema de unt:
– intr-un vas se amesteca galbenusurile cu amidonul, zaharul si laptele adaugat adauga treptat
– vasul se aseaza pe foc mic si se amesteca incontinuu, pana cand compozitia se ingroasa ca o budinca
– se ia vasul de pe foc, se adauga esenta de vanilie, se amesteca si se lasa crema la racit, acoperind vasul cu o folie/capac
– cand s-a racit budinca, se trece la urmatorul pas al cremei 🙂
– untul la temepratura camerei se mixeaza spuma, apoi se adauga treptat budinca racita
– se mixeaza pana la omogenizare si crema de unt e gata

Crema de caramel:
– se toeste zaharul, la foc mic si se toarna fierbinte pe o hartie de copt unsa cu putin ulei

– se lasa la racit
– cand s-a racit, se dezlipeste, si se marunteste la robotul de bucatarie – mai fin sau mai grosier, cum doriti. In cazul in care nu dispuneti de robot de bucatarie, se pune caramelul intr-o punga de plastic si se zdrobeste cu sucitorul

– smantana pentru frisca se mixeaza pana se tine de paletele mixerului, se adauga apoi nucile macinate si caramelul maruntit si se amesteca cu o spatula

Asamblare tort:
– din crema de unt se pastreaza 5-6 linguri pentru a imbraca marginile tortului
– se aseaza primul blat si peste el se pune 1/3 din crema de unt, apoi 1/3 din crema de caramel

– se aseaza al doilea blat, si peste el se pune o treime din crema de unt si 1/3 din crema de caramel
– se aseaza ultimul blat, se pune restul din crema de unt si apoi restul de crema de caramel – important este deasupra sa fie crema caramel

– se imbraca marginile tortului cu crema de unt pastrata si se lasa la rece pentru putin 4 ore – recomandat peste noapte

– dupa cele 4 ore, se orneaza dupa gust (smantana pentru frisca se mixeaza bine cu zaharul pudra si se orneaza tortul cu ea si cu sticksuri de ciocolata) si se imparte cu prietenii 🙂

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.